Varkens

Heeft u een dierenarts voor uw varken nodig? Bij DAC de Stellingwerven behandelen wij hobbymatig gehouden varkens. 

Onze behandelingen voor varkens

Als eerstelijns praktijk voeren wij vooral veel voorkomende behandelingen uit. Onze dierenartsen varkens leggen voornamelijk visites af, al kan indien nodig een dier ook op de kliniek behandeld worden.

U kunt bij ons terecht voor de volgende behandelingen:

  • Onderzoek en behandeling van zieke dieren
  • Advisering wat betreft: voeding, diergezondheid, ontworming, medicijngebruik
  • Assistentie bij de geboorte van biggen
  • Vaccinaties (twee maal per jaar houden wij een vlekziekte vaccinatie dag, in april en in oktober, u kunt zich hiervoor opgeven dan komen wij langs)
  • Diverse andere werkzaamheden zoals drachtscannen en klauwverzorging

Preventie van ziektes

Niet alleen voor curatieve zorg, maar ook juist voor de preventie van ziektes bent u bij onze dierenarts voor varkens aan het goede adres. 

Afspraak maken?

Tussen 8 en 9 uur 's ochtends kunt u bellen om een visite door te geven. Deze zal in het rooster van de dierenarts worden geplaatst. Verder staan wij 24/7 voor u klaar met onze spoeddienst.

Uw dierenarts voor varkens

Jeen Smit
Contact opnemen

Vragen?

Lees hier veel voorkomende vragen over varkens

Bekijk hier ons overzicht met veelgestelde vragen.

Heeft u een dringende vraag? En staat het antwoord er niet tussen? Aarzel dan niet, maar bel naar onderstaand nummer.

0880 409922

Hoe wordt er getest of een varkensbedrijf vrij is van Salmonella?

Vleesvarkensbedrijven horen vrij te zijn van een salmonella besmetting, drie keer per jaar wordt ter controle van twaalf dieren een bloedmonster genomen om een eventuele besmetting te achterhalen, de resultaten worden als volgt beoordeeld:

OD waarde

Score

2 of minder scores groter of gelijk aan 40

1

3 of 4 scores groter of gelijk aan 40

2

5 of meer scores groter of gelijk aan 40

3

 

Laatste 3 scores opgeteld

Categorie

3 of 4

1

5, 6 of 7

2

8 of 9

3

Hieribj wordt categorie 1 als vrij beschouwd en categorie 3 als besmet.

Hoeveel hobby varkens mag ik houden?

Wanneer u minder dan 5 varkens heeft bent u hobby dierhouder en hoeft u niet aan alle eisen die voor bedrijven gelden te voldoen. Biggen die nog niet gespeend zijn worden hierbij niet meegeteld. Heeft u 5 of meer varkens dan valt u onder het regelement dat voor bedrijven geldt en bent u geen hobby varkenshouder meer.

U dient wel ongeacht het aantal varkens wat u heeft, een UBN(uniek bedrijfsnummer) te hebben waarop uw varkens geregistreerd staan

Wat zijn IKB wachttijden?

Wanneer een varken behandeld wordt met medicijnen mag het niet geslacht worden voordat de middelen weer uit het varken verdwenen zijn. In de onderstaande link vindt u de lijst met in acht te nemen wachttijden per diergeneesmiddel.

Hoe gaat een drachtigheidsonderzoek bij het varken?

Normaal gesproken zal een varken eens in de 3 weken berig worden, wanneer de zeug drachtig geworden is stopt dit. Om er achter te komen of een zeug drachtig is kan er een echo uitgevoerd worden, tijdens deze echo zijn net als bij de mens de embryo’s te zien. Een echo kan in principe vanaf dag 21 van de dracht uitgevoerd worden, beter is om hiermee tot dag 24 te wachten, omdat dan de meest kritische periode van de innesteling van de biggetjes voorbij is en de meeste zeugen vanaf dan drachtig blijven.

Wat is Vlekziekte?

Vlekziekte bij varkens wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae. Deze bacterie komt overal in de omgeving voor en zeker dieren met een buitenverblijf kunnen hier mee in aanraking komen. Varkens kunnen van deze bacterie erg ziek worden, met hoge koorts en verschijnselen van bloedvergiftiging. Daarnaast kunnen ze typische vlekken op de huid krijgen, waar de ziekte haar naam aan dankt. Met tijdige behandeling kan een varken hier weer goed van genezen, maar de ziekte kan ook fataal zijn. Er bestaat ook een chronische vorm van vlekziekte, waarbij de dieren bijvoorbeeld ontstekingen aan meerdere gewrichten en het hart krijgen. Vlekziekte is een zoonose: dat betekent dat ook mensen hiervan ziek kunnen worden. Goede hygiëne rondom uw varkens en het eventuele slachten is dus erg belangrijk! Preventief is er een vaccin beschikbaar tegen vlekziekte. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinataties met 4 weken tussentijd, en vervolgens moet de vaccinatie elke 6 maanden herhaald worden. Door de varkens hier twee keer per jaar mee te vaccineren, zijn ze optimaal beschermd. Omdat dit vaccin alleen in grote hoeveelheden leverbaar is, organiseert DAC de Stellingwerven vaste vlekziekte vaccinatiedagen. Op deze manier kunt u zo voordelig mogelijk gebruik maken van de vaccinatie voor uw varkens. Voor meer informatie of om u aan te melden voor de vaccinatiedagen, kunt u telefonisch (0516-512742) of via de email ([email protected]) bij ons terecht!