Overgewicht bij uw huisdier voorkomen

Geplaatst op Maandag 30 december 2019
Sandy Kamp

Januari staat bij ons in het teken van goede voornemens en afvallen!

In Nederland heeft ongeveer 50% van de honden in meer of mindere mate last van overgewicht. Omdat de gewichtstoename geleidelijk ontstaat, heeft de eigenaar vaak niet in de gaten dat zijn hond te dik is. Daarbij komt dat inmiddels veel honden te zwaar zijn, waardoor het straatbeeld veranderd is en honden met een gezond gewicht vaak als te mager worden gezien. Dat eigenaren zich vaak niet bewust zijn van het probleem blijkt uit het feit dat minder dan 5% van de honden in de praktijk wordt aangeboden met overgewicht.

Niet alleen honden en mensen worden zwaarder, ook bij de kat is overgewicht al een veelvoorkomend probleem. Naar schatting lijdt ongeveer 50% van de katten aan een meer of minder ernstige vorm van overgewicht.

Overgewicht is ongezond

Overgewicht moet beschouwd worden als een ziekte, die de gezondheid van de hond of kat ernstig kan schaden doordat de werking van meerdere organen wordt beïnvloed. Overgewicht kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zowel de kwaliteit van leven als de levensverwachting aanzienlijk verlagen. Te dikke honden en katten hebben daarnaast een verhoogd risico op het ontwikkelen van een aantal ziekten en afwijkingen. De belangrijkste risico’s van overgewicht zijn:

  • Verminderd uithoudingsvermogen
  • Gewrichtsaandoeningen
  • Hart- en longziekten
  • Huidproblemen
  • Verminderde weerstand
  • Verhoogd anesthesie risico
  • Slechte wondgenezing

Katten hebben naast bovengenoemde gezondheidsproblemen een verhoogd risico op het ontwikkelen van:

  • Diabetes mellitus (suikerziekte)
  • Blaasstenen
  • Leveraandoeningen

Het is voor deze honden en katten daarom van levensbelang om gewicht te verliezen

Overgewicht herkennen

Overgewicht kunt u over het algemeen herkennen aan de volgende zaken:

  • uw huisdier is snel moe
  • uw huisdier raakt snel oververhit bij warm weer
  • veel vragen om eten / nooit genoeg (naar mening van uw huisdier)
  • doe de ribbencheck: wrijf lichtjes met uw vingers over de ribbenkast van uw dier. Kunt u de ribben niet of nauwelijks voelen? Dan is er grote kans dat uw huisdier iets te zwaar is.

Overgewicht voorkomen

Voeding

Op vrijwel alle voerverpakkingen staat aangegeven hoeveel gram voer aan te raden is voor uw huisdier. Dit is afhankelijk van leeftijd, beweging en ras. Goede voedselfabrikanten houden hier rekening mee en zetten het advies op de achterkant van de verpakking. We raden aan om de brokjes ook daadwerkelijk af te wegen, zodat u zeker weet dat u de juiste hoeveelheid geeft. Elk voer heeft een andere samenstelling, wisselt u van voer? Lees dan goed de verpakking en weeg opnieuw de juiste hoeveelheid af.

Tussendoortjes

Elk dier verdient snoepjes en tussendoortjes, als beloning voor goed gedrag, als trainingsmiddel of gewoon omdat ze u zo ontzettend lief aankijken. Juist tussendoortjes zorgen vaak voor overgewicht en zijn niet zo uitgebelanceerd als de brokvoeding. Geeft u een tussendoortje? Geef dan iets minder voer of zorg dat er extra beweging tegenover staat. Zo kunt u leuke zoekspelletjes doen, verstop het voer zodat uw huisdier moet zoeken. Ze gebruiken dan zowel hun sterke reukvermogen en hersenen én ze zijn meteen in beweging.

Beweging

Zorg dat uw dier voldoende beweging krijgt. Laat een konijn bijvoorbeeld lekker buiten zijn hok rondrennen (liefst natuurlijk wel in een omgeving waar ie niet kan weglopen) en neem de hond mee naar het bos. De meeste dieren vinden het heerlijk om rond te rennen en zien het als een spel, maak er iets leuks van en uw huisdier zal met liefde in beweging komen!

Begeleiding

Veel baasjes zien van hun eigen huisdier niet dat hij/zij lijdt aan overgewicht. Wees eerlijk naar uzelf én uw huisdier. Twijfelt u of wilt u zekerheid? U kunt altijd zonder afspraak bij ons binnen lopen om uw huisdier te laten wegen. In de maand januari kunt u een gratis gewichtsconsult boeken bij één van onze assistentes, zij kijken dan samen met u naar het ideale gewicht voor uw dier en hoe u dat kunt bereiken.