Gezelschapsdieren

 

Bij Dierenartsencentrum de Stellingwerven worden gezelschapsdieren als honden, katten, knaagdieren en konijnen behandeld. Deze diersoorten worden behandeld door een gespecialiseerd veterinair arts: een dierenarts gezelschapsdieren. Bij ons in de praktijk werken meerdere dierenartsen voor gezelschapsdieren. Hierdoor kunt u altijd snel met uw zieke dier bij ons terecht.

Onze behandelingen voor gezelschapsdieren

Wij zijn een eerstelijnspraktijk. Dit betekent dat we vooral veel voorkomende aandoeningen behandelen. Ook kunt u uw dier bij ons laten chippen, castreren of steriliseren. Naast 'gewone' castraties en sterilisaties, voeren we ook laparoscopische sterilisaties uit. Het grote voordeel van een laparoscopische sterilisatie is dat uw huisdier veel sneller herstelt. Dit komt doordat er tijdens een dergelijke operatie slechts twee kleine gaatjes van 0,5 cm in de buikholte nodig zijn, waarna met behulp van een kleine camera in de buik geopereerd wordt. Vraag meer informatie over deze behandeling op bij uw dierenarts gezelschapsdieren.

De beste zorg voor uw huisdier

Wij willen uw dier de best mogelijke zorg bieden. Door regelmatig nascholing en cursussen te volgen, blijft onze kennis over de nieuwste medicatie en technieken up-to-date. Ook onze paraveterinairen doen hier aan mee, zodat zij u altijd goed te woord kunnen staan. Hierbij kunt u denken aan een gericht voedingsadvies, of tips over vlooien- en tekenbehandelingen.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij Dierenartsencentrum de Stellingwerven hechten wij veel waarde aan preventieve zorg. Een goed voorbeeld hiervan is ons zorgplan. Alle noodzakelijke preventieve behandelingen die uw hond of kat gedurende het jaar nodig heeft in één pakket, waarbij u een vast bedrag per maand betaalt. Hiervoor krijgt uw huisdier van de dierenarts gezelschapsdieren de jaarlijkse vaccinatie, antivlo-en tekenbehandelingen en ontwormingen, en een half jaarlijkse gezondheidscheck. Eventuele gezondheidsproblemen worden zo snel herkend. Voor meer informatie over het zorgplan kunt u contact met ons opnemen. Een andere belangrijke ontwikkeling op het gebied van preventie is de titerbepaling. Hiermee kijken wij, aan de hand van antistoffen in het bloed, of het geven van de jaarlijkse vaccinatie daadwerkelijk nodig is.

Afspraak maken

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week beschikbaar voor spoedgevallen. Hiervoor kunt u bellen naar Oosterwolde 0516-512742, Noordwolde 0561-431999 of Marum 0594 641600. Wij hebben in de avonden en weekenden een dienstverband met Dierenkliniek Wolvega en Dierenziekenhuis Drachten. Behandeling van uw dier kan uitsluitend op afspraak. Tijdens onze openingstijden kunt u aan de balie terecht voor het ophalen van medicatie, voeding, het maken van een afspraak of voor informatie/advies van onze assistentes.

Uw dierenartsen voor gezelschapsdieren

Esther Zijlstra
Lucy Valkering
Wytske Veenstra
Nanne de Groen
Gauke Kuiken
Marijke Hof
Contact opnemen

Vragen?

Lees hier veel voorkomende vragen over gezelschapdieren

Bekijk hier ons overzicht met veelgestelde vragen.

 

Moet ik mijn huisdier laten chippen?

Pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt worden en binnen 8 weken na de geboorte bij een aangewezen databank worden geregistreerd. Sinds 1 november 2021 is ook het Europees dierenpaspoort (EU-paspoort) verplicht voor alle honden, geboren of geïmporteerd na 1 november 2021.

Het chippen van katten is in Nederland (nog) niet verplicht. Toch is het belangrijk om uw kat te laten chippen en registreren. Jaarlijks belanden er veel katten in het asiel, omdat ze ontsnapt zijn of zoek raken. Als katten gechipt en juist geregistreerd zijn is het een stuk makkelijker om ze terug bij hun baasje te brengen. 

Hoe zie ik of mijn huisdier vlooien heeft?

Om na te gaan of uw huisdier vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw huisdier nemen de overige 95% voor hun rekening.

Wilt u weten met welk vlooienmiddel u het beste kunt behandelen? Kom dan naar de praktijk, wij geven u graag een persoonlijk advies!

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kat laten castreren/steriliseren?

Poezen en katers kunnen vanaf 6 maanden leeftijd 'geholpen' worden.

Ik wil mijn huisdier wegen, kan ik zomaar langskomen?

Ja, dat kan! U mag altijd even binnen lopen om te komen wegen. Wilt u begeleiding bij het afvallen van uw dier of advies over zijn gewicht vraag dan gerust een assistent om hulp! Wij helpen u graag!

Hoe herken en voorkom ik vuurwerkangst bij mijn hond?

Hoe herken ik angst bij mijn hond?

Wanneer een hond angstig is, heeft hij een lage staarthouding, de oren plat in de nek en maakt hij zich klein. Hij kan zijn best doen om weg te kruipen of te vluchten, hij duikt in elkaar of trilt over het hele lichaam en heeft grote pupillen. Als een hond stress ervaart kan hij onder andere onrustig heen en weer lopen, misschien wil hij niet eten of hij kan overmatig hijgen. Ook lippen aflikken, gapen (zonder moe te zijn), uitschudden, zichzelf krabben of bijten en met een voorpootje omhoog blijven staan, kunnen allemaal signalen zijn van stress.

Lees wat u kunt doen om vuurwerkangst te voorkomen

Is een slechte adem bij mijn hond/kat normaal?

Nee, een slechte adem is niet normaal en kan onder andere wijzen op gebitsproblemen. Laat uw huisdier onderzoeken door uw dierenarts. Wist u dat de maand februari 'Maand van de Gebitsverzorging' wordt genoemd? In deze maand wordt er landelijk aandacht gevraagd voor gebitsverzorging bij huisdieren. De meeste dierenartsen controleren in februari het gebit van uw huisdier gratis!

Heb ik een Uniek Bedrijfs Nummer nodig voor het houden van honden?

Als u een nestje fokt of een hond importeert moet u zich registreren bij RVO. U krijgt dan een Uniek Bedrijfs Nummer. Dit nummer is nodig wanneer u pups laat chippen of een paspoort aanvraagt. Koop nooit een hond zonder chip en paspoort. Voor meer informatie ga naar www.rvo.nl/hond-kopen.