Paarden - Equinoord

Vanaf 1 april 2021 heeft DAC de Stellingwerven paardenpraktijk Equinoord overgenomen. De paardendierenartsen gaan vanuit DAC de Stellingwerven verder onder de naam DAC Equinoord. Het team staat voor u klaar als het gaat om de behandeling van paarden en ezels. 

De spoeddienstverlening (avonden en weekenden) zal ook door de paardendierenartsen worden gedaan. Hiermee kunnen wij u ook in de avonden en weekenden van dienst zijn.

 

Onze behandelingen

DAC Equinoord is een eerstelijnspraktijk. Dit betekent dat we voornamelijk veel voorkomende behandelingen uitvoeren. Onze dierenartsen komen bij eigenaren thuis, maar behandelen ook patiënten op de kliniek. Bijvoorbeeld bij het herstellen van navelbreuken of het castreren van (klop)hengsten. Wanneer wij paarden opnemen voor nader onderzoek en/of intensieve zorg, wordt de eigenaar dagelijks op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

U kunt bij ons terecht voor de volgende behandelingen:

 • Mobiele röntgen (röntgenopnamen bij u thuis)
 • Klinische en/of röntgenologische keuringen
 • Uitgebreid kreupelheidsonderzoek
 • Echografie
 • Fertiliteitsbegeleiding van uw merrie
 • Mogelijkheid tot opname van patiënten op de kliniek
 • Castratie (eventueel ook op de operatietafel)
 • Uitgebreid advies op het gebied van voeding, verzorging en ontworming
 • Vaccinaties
 • Gebitsbehandelingen
 • Embryo transplantatie
 • Navelbreuk operaties
 • Luchtwegscopie
 • Chiropractie
 • Pleegmerriecentrale 

Preventieve zorg

Bij DAC Equinoord vinden wij preventieve zorg belangrijk: voorkomen is immers beter dan genezen. Uw dierenarts paard geeft u daarom graag advies over hoe u uw paard gezond kunt houden. Zo adviseren wij u graag over voeding en aanvullende supplementen.

Pleegmerriecentrale

In 2018 zijn wij in samenwerking met Paardensportcentrum Stegeman in de Blesse, een pleegmerriecentrale gestart. Hier houden wij pleegmerries en koppelen we deze aan moederloze veulens in het voorjaar en de zomer. Hoe gaat dit nu precies in zijn werk?

Afspraak maken

Visites voor paarden graag doorgeven voor 10 uur in de ochtend, dan kunnen we een goede dagplanning maken. Visites die dezelfde dag gereden moeten worden en later dan 10 uur doorgegeven zijn berekenen wij een hoger tarief. Voor telefonisch overleg, vragen of het maken van een afspraak kunt u tijdens de openingstijden bellen naar 0880 409933. Voor spoedgevallen zijn wij 24/7 bereikbaar op nummer 0880 409933. Voor niet dringende vragen kunt u ook mailen naar [email protected].

Uw dierenartsen voor paarden - equinoord

Ydo van den Brug
Josephine van Nieuwenhuizen
Rik Bremer
Nanne de Groen
Kimberley van Duuren
Tess van Overbeek
Paula Huisman
Milou Korpel
Contact opnemen

Vragen?

Lees hier veel voorkomende vragen over paarden

Bekijk hier ons overzicht met veelgestelde vragen.

 

Wanneer moet ik mijn paard ontwormen?

In verband met opkomende resistentie van wormen tegen de beschikbare middelen, mogen wormkuren tegenwoordig alleen nog bij de dierenarts worden verkocht. U kunt alleen een ontworming bij ons kopen wanneer er uit mestonderzoek blijkt dat het nodig is om het paard te ontwormen. Omdat de wormeitjes van de lintworm niet in de het mestonderzoek te zien zijn is het aan te raden om 1 x per jaar (in het najaar) te behandelen met een middel tegen de lintworm.

Wat is koliek?

Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn en kan uiteenlopende oorzaken hebben. Als u denkt dat uw paard koliek heeft bel dan altijd uw dierenarts!

Moet mijn paard gechipt zijn?

Ja, sinds 2004 is het verplicht om een paard of pony te chippen en te registreren.

Kunnen paarden ook last hebben van vuurwerkangst?

Ja dat kan zeker. Er wordt veel gezegd en geschreven over vuurwerkangst bij honden en katten en hoewel het bij paarden minder vaak voorkomt, is het wel degelijk mogelijk dat uw paard last heeft van vuurwerkangst.

Lees hier hoe u angst kunt herkennen en wat u er aan kunt doen.

Wat is precies een pleegmerrie?

Een pleegmerrie is een merrie die ooit een keer zelf een veulen heeft gehad, een goede moeder is en goed handelbaar is. In het voorjaar starten we de merrie op door middel van een hormoonbehandeling, waardoor ze melk gaat geven. Zodra ze melk gaat geven, wordt de merrie tot wel 5 keer per dag gemolken om de melkproductie goed op gang te brengen. Wanneer de merrie voldoende melk geeft is ze klaar om een moederloos veulen te ontvangen. De merrie blijft dan ook op een onderhoudsdosering medicijnen en wordt gemolken tot er een veulen wordt aangeboden.

Hoe werkt een adoptieproces van een veulen?
 1. Voordat merrie en veulen worden gekoppeld, doen we eerst een gezondheidscheck van het veulen en nemen we vaak, indien ouder dan 24 uur of anders de volgende dag, bloed af om te controleren of het veulen genoeg biest heeft binnen gekregen (van de eigen moeder).
 2. Dan krijgt de merrie een injectie om als het ware een bevalling na te bootsen.
 3. Zodra de merrie erg begint te zweten en wat ongemakkelijk begint te worden, introduceren we voorzichtig het veulen bij de merrie:
  • We smeren het veulen in met het zweet van de merrie
  • We laten het veulen drinken bij de merrie
 4. De merrie denkt hierdoor dat het haar eigen veulen is en begint het veulen dan af te likken en is direct dol op het veulen.
 5. Op dat moment geven we de merrie een injectie pijnstillers, zodat het ongemak van de baarmoederkrampen weggaat.
 6. De eerste dag houden we de merrie en het veulen binnen en vaak laten we ze de volgende dagen samen buiten om de benen te strekken en de sterkte van de merrie-veulenband te controleren.
 7. Wanneer alles goed lijkt en het veulen is goed gezond en de antistoffen van het veulen zijn op orde, gaan de pleegmerrie en het veulen terug naar de eigenaar van het veulen. Op deze manier kan de eigenaar van het veulen het paar thuis houden en genieten van het opgroeien van het veulen.
 8. Wanneer het veulen oud genoeg is en wordt gespeend, wordt de merrie weer naar ons teruggebracht en kan de merrie in de winterperiode lekker in de kudde staan samen met de andere pleegmerries.
Ik heb een moederloos veulen, wat moet ik doen?

Waarschijnlijk is uw dierenarts al ter plaatse, maar indien dit niet zo is, is het belangrijk om uw dierenarts te contacteren.
Als het veulen net geboren is, is het belangrijk dat het veulen zo snel mogelijk voldoende biest binnen krijgt; het liefst 2 liter in de eerste 6-8 uur. Een pleegmerrie geeft namelijk helaas geen biest en dit is wel van levensbelang voor het veulen voor het verkrijgen van antistoffen. Hier geldt: hoe jonger het veulen, hoe beter hij/zij de afweerstoffen in de biest benut! Is het veulen gecontroleerd en heeft het biest gekregen dan is het veulen klaar om naar ons te komen om te koppelen aan een pleegmerrie.

Indien het veulen nog jong is, <12 uur, en het was niet mogelijk of is niet duidelijk of het veulen voldoende biest heeft binnen gekregen, hebben wij eventueel biest op voorraad die we het veulen zouden kunnen toedienen bij binnenkomst.

Heeft u een moederloos veulen of wilt u meer informatie hebben, neem dan contact op met de praktijk via 0516-512741 en vraag naar een van onze paardendierenartsen, Josephine of Ydo.

Kan ik mijn merrie doneren als pleegmerrie?

Wij krijgen regelmatig de vraag van eigenaren of ze hun merrie kunnen doneren. Dit kan, maar wel onder een aantal voorwaarden:

 • De merrie moet een keer hebben geveulend en het veulen groot hebben gebracht.
 • De merrie moet een goede moeder zijn.
 • De merrie moet goed handelbaar zijn.
 • De merrie moet in goede conditie verkeren en geen hele grote mankementen hebben
  • Bijvoorbeeld niet ernstig kreupel.
 • U laat uw merrie volledig overnemen.

Het paardensportcentrum neemt de merrie dan over en zorgt goed voor haar, denk hierbij aan o.a. de benodigde vaccinaties, hoefsmid en juiste voeding. In de winterperiode staat de merrie in de kudde met de andere pleegmerries en in de zomerperiode kan ze doen waar ze zo goed in is: het grootbrengen van een veulen.