Vanaf 1 april 2021 heeft DAC de Stellingwerven paardenpraktijk Equinoord overgenomen. De paardendierenartsen gaan vanuit DAC de Stellingwerven verder onder de naam DAC Equinoord. Het team van 7 dierenartsen staat voor u klaar als het gaat om de behandeling van paarden en ezels.
De spoeddienstverlening (avonden en weekenden) zal ook door de paardendierenartsen worden gedaan. Hiermee kunnen wij u ook in de avonden en weekenden van dienst zijn.
DAC Equinoord is een eerstelijnspraktijk. Dit betekent dat we voornamelijk veel voorkomende behandelingen uitvoeren. Onze dierenartsen komen bij eigenaren thuis, maar behandelen ook patiënten op de kliniek. Bijvoorbeeld bij het herstellen van navelbreuken of het castreren van (klop)hengsten. Wanneer wij paarden opnemen voor nader onderzoek en/of intensieve zorg, wordt de eigenaar dagelijks op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.
Bij DAC Equinoord vinden wij preventieve zorg belangrijk: voorkomen is immers beter dan genezen. Uw dierenarts paard geeft u daarom graag advies over hoe u uw paard gezond kunt houden. Zo adviseren wij u graag over voeding en aanvullende supplementen.
In 2018 zijn wij in samenwerking met Paardensportcentrum Stegeman in de Blesse, een pleegmerriecentrale gestart. Hier houden wij pleegmerries en koppelen we deze aan moederloze veulens in het voorjaar en de zomer. Hoe gaat dit nu precies in zijn werk?
Visites voor paarden graag doorgeven voor 10 uur in de ochtend, dan kunnen we een goede dagplanning maken. Visites die dezelfde dag gereden moeten worden en later dan 10 uur doorgegeven zijn berekenen wij een hoger tarief. Voor spoedgevallen zijn wij 24/7 bereikbaar op nummer 0516-512742. Voor telefonisch overleg, vragen of het maken van een afspraak kunt u tijdens de openingstijden bellen naar 0516-512742, kies vervolgens voor keuze 4 in het keuzemenu. Voor niet dringende vragen kunt u ook mailen naar [email protected]
Bekijk hier ons overzicht met veelgestelde vragen.
Heeft u een dringende vraag? En staat het antwoord er niet tussen? Aarzel dan niet, maar bel naar onderstaand nummer.
In verband met opkomende resistentie van wormen tegen de beschikbare middelen, mogen wormkuren tegenwoordig alleen nog bij de dierenarts worden verkocht. U kunt alleen een ontworming bij ons kopen wanneer er uit mestonderzoek blijkt dat het nodig is om het paard te ontwormen. Omdat de wormeitjes van de lintworm niet in de het mestonderzoek te zien zijn is het aan te raden om 1 x per jaar (in het najaar) te behandelen met een middel tegen de lintworm.
Koliek is een verzamelnaam voor buikpijn en kan uiteenlopende oorzaken hebben. Als u denkt dat uw paard koliek heeft bel dan altijd uw dierenarts!
Ja, sinds 2004 is het verplicht om een paard of pony te chippen en te registreren.
Ja dat kan zeker. Er wordt veel gezegd en geschreven over vuurwerkangst bij honden en katten en hoewel het bij paarden minder vaak voorkomt, is het wel degelijk mogelijk dat uw paard last heeft van vuurwerkangst.
Lees hier hoe u angst kunt herkennen en wat u er aan kunt doen.
Een pleegmerrie is een merrie die ooit een keer zelf een veulen heeft gehad, een goede moeder is en goed handelbaar is. In het voorjaar starten we de merrie op door middel van een hormoonbehandeling, waardoor ze melk gaat geven. Zodra ze melk gaat geven, wordt de merrie tot wel 5 keer per dag gemolken om de melkproductie goed op gang te brengen. Wanneer de merrie voldoende melk geeft is ze klaar om een moederloos veulen te ontvangen. De merrie blijft dan ook op een onderhoudsdosering medicijnen en wordt gemolken tot er een veulen wordt aangeboden.
Waarschijnlijk is uw dierenarts al ter plaatse, maar indien dit niet zo is, is het belangrijk om uw dierenarts te contacteren.
Als het veulen net geboren is, is het belangrijk dat het veulen zo snel mogelijk voldoende biest binnen krijgt; het liefst 2 liter in de eerste 6-8 uur. Een pleegmerrie geeft namelijk helaas geen biest en dit is wel van levensbelang voor het veulen voor het verkrijgen van antistoffen. Hier geldt: hoe jonger het veulen, hoe beter hij/zij de afweerstoffen in de biest benut! Is het veulen gecontroleerd en heeft het biest gekregen dan is het veulen klaar om naar ons te komen om te koppelen aan een pleegmerrie.
Indien het veulen nog jong is, <12 uur, en het was niet mogelijk of is niet duidelijk of het veulen voldoende biest heeft binnen gekregen, hebben wij eventueel biest op voorraad die we het veulen zouden kunnen toedienen bij binnenkomst.
Heeft u een moederloos veulen of wilt u meer informatie hebben, neem dan contact op met de praktijk via 0516-512741 en vraag naar een van onze paardendierenartsen, Josephine of Ydo.
Wij krijgen regelmatig de vraag van eigenaren of ze hun merrie kunnen doneren. Dit kan, maar wel onder een aantal voorwaarden:
Het paardensportcentrum neemt de merrie dan over en zorgt goed voor haar, denk hierbij aan o.a. de benodigde vaccinaties, hoefsmid en juiste voeding. In de winterperiode staat de merrie in de kudde met de andere pleegmerries en in de zomerperiode kan ze doen waar ze zo goed in is: het grootbrengen van een veulen.
Na een warm najaar lijkt de winter nu toch echt zijn intrede te doen. De eerste (nacht)vorst is achter de rug en daarmee is het ook weer tijd voor de najaarsontworming voor uw paard(en). Het is van belang dat elk paard in het najaar ontwormd wordt.
De laatste maand van 2022 is aangebroken en het nieuwe jaar kan bijna worden “ingeknald”. Een feestelijke gebeurtenis waar veel vreugde en liefde wordt gedeeld. Helaas is dit voor de dieren niet altijd een feestelijke gebeurtenis. Er is veel aandacht voor vuurwerkangst bij honden en katten, maar ook paarden kunnen er zeker wel angstig voor zijn.
Op donderdagavond 24 november organiseert DAC Equinoord een klantenavond met als thema ‘het ouder wordende paard’.
Atypische myopathie is een ernstige spieraandoening bij paarden die veroorzaakt wordt door het eten van bladeren, zaden en zaailingen van de gewone esdoorn. Hierin kan de gifstof hypoglycine A zitten welke spierschade veroorzaakt.