Heeft u een dierenarts voor uw schaap, geit of alpaca nodig? Bij DAC de Stellingwerven behandelen wij zowel particulier als bedrijfsmatig gehouden kleinvee.
Als eerstelijns praktijk voeren wij vooral veel voorkomende behandelingen uit. Onze dierenartsen voor schapen en geiten leggen voornamelijk visites af, al kan indien nodig een dier ook op de kliniek behandeld worden.
Niet alleen voor curatieve zorg, maar ook juist voor de preventie van ziektes bent u bij onze dierenarts voor schapen, geiten en alpaca's aan het goede adres. Een belangrijk onderdeel van onze preventie bestaat uit advisering over het voorkomen en behandelen van worminfecties. Op basis van mestonderzoek kunnen wij snel beoordelen of er resistentie voor bepaalde anti-wormmiddelen is opgetreden. Al onze onderzoeken voeren wij uit in ons eigen laboratorium. Ook vaccineren wij tegen veel voorkomende ziekten bij kleinvee, zoals Q-koorts, blauwtong en zomerlongontsteking.
Tussen 8 en 9 uur 's ochtends kunt u bellen om een visite door te geven. Deze zal in het rooster van de dierenarts worden geplaatst. Verder staan wij 24/7 voor u klaar met onze spoeddienst. Bel voor een afspraak of voor spoed naar 0516-512742.
Bekijk hier ons overzicht met veelgestelde vragen.
Heeft u een dringende vraag? En staat het antwoord er niet tussen? Aarzel dan niet, maar bel naar onderstaand nummer.
Om de dieren voor Q-koorts te vaccineren, organiseren we twee vaccinatiedagen. Deze zijn gepland op: Donderdag 15 juni 2023 & donderdag 6 juli 2023.
Schapen hebben een seizoensgebonden cyclus. Vanaf het moment dat de daglichtlengte gaat afnemen, worden de ooien bronstig. Het dekseizoen duurt daarmee gemiddeld van september tot februari, dit varieert wel iets per ras. Om straks een succesvol dekseizoen te hebben, zijn er een aantal dingen die u nu al ter voorbereiding kunt doen.
De eerste voorjaars zonnestralen zijn een feit en daarmee komt ook het moment waarop de meeste schapen en geiten weer naar buiten zullen gaan. Onderweg zien onze dierenartsen al meerdere koppels in de wei lopen en dit betekent dat het ook weer tijd is om een eventuele wormbesmetting bij de dieren goed te gaan monitoren.
Resistentie tegen de bestaande wormmiddelen bij schapen en geiten wordt een steeds groter probleem. We zijn nu een aantal jaar bezig met structureel mestonderzoek en evaluatie van ontwormen, en ook in ons gebied zien we resistentie tegen de nieuwere middelen toenemen en wordt het moeilijk om sommige koppels te behandelen tegen met name bloedworm (Haemonchus).