Varkens

Bij DAC de Stellingwerven hebben we als enige praktijk in Friesland, een varkensdierenarts in dienst die klaar staat voor de varkenshouderijen in de regio.

Diergeneeskunde voor varkens

In de afgelopen jaren heeft de diergeneeskunde voor varkens een grote vlucht genomen, waar het jaren geleden gebruikelijk was bij ziekten eerst maar een behandeling te starten, worden nu met minimale inzet van antibiotica en sporadisch gebruik van hormonen dezelfde resultaten bereikt.

Ter illustratie, een antibiotica gebruik van 10 dierdagdoseringen per jaar is aanvaardbaar maar binnen onze praktijk ligt het antibiotica gebruik op 2 dagdoseringen per jaar, dat is lager dan de vaak genoemde 4 dagdoseringen die voor de gemiddelde inwoner van Nederland geldt.

Onze behandelingen voor varkens

De varkens afdeling binnen DAC de Stellingwerven levert de volgende diensten op het gebied van varkensdiergeneeskunde:

  • Monstername t.b.v. ziektebestrijdingsprogramma's en monitoring
  • Adviezen met het oog op ziektepreventie en bestrijding
  • Drachtigheid onderzoek door middel van echoscopie
  • Uitgebreide diagnostiek en behandeling van ziekten

Naast bovenstaande diensten bieden wij ook de mogelijkheid om bedrijfsproblemen uitvoerig te analyseren (inclusief een analyse van kengetallen). Ook beschikken wij over een rookapparaat voor gebruik bij klimaatproblemen. Ten slotte verzorgen wij op aanvraag opleidingen in het gebruik van echoscopie (“drachtigheid scannen”).

Afspraak maken

Varkens bedrijven worden meestal in een vast schema, eens in de 4 weken, door ons bezocht, daarnaast kunt u natuurlijk tussen 8 en 9 uur 's ochtends bellen voor het maken van een afspraak. De visite zal dan in het rooster van de varkensdierenarts worden geplaatst. Wij staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week voor u klaar met onze spoeddienst. Bel voor spoed, of het maken van een afspraak, naar 0516-512742.

Uw dierenarts voor varkens

Jeen Smit
Contact opnemen

Vragen?

Lees hier veel voorkomende vragen over varkens

Bekijk hier ons overzicht met veelgestelde vragen.

Heeft u een dringende vraag? En staat het antwoord er niet tussen? Aarzel dan niet, maar bel naar onderstaand nummer.

24/7 bereikbaar 0516 51 27 42

Hoe wordt er getest of een varkensbedrijf vrij is van Salmonella?

Vleesvarkensbedrijven horen vrij te zijn van een salmonella besmetting, drie keer per jaar wordt ter controle van twaalf dieren een bloedmonster genomen om een eventuele besmetting te achterhalen, de resultaten worden als volgt beoordeeld:

OD waarde

Score

2 of minder scores groter of gelijk aan 40

1

3 of 4 scores groter of gelijk aan 40

2

5 of meer scores groter of gelijk aan 40

3

 

Laatste 3 scores opgeteld

Categorie

3 of 4

1

5, 6 of 7

2

8 of 9

3

Hieribj wordt categorie 1 als vrij beschouwd en categorie 3 als besmet.

Hoeveel hobby varkens mag ik houden?

Wanneer u minder dan 5 varkens heeft bent u hobby dierhouder en hoeft u niet aan alle eisen die voor bedrijven gelden te voldoen. Biggen die nog niet gespeend zijn worden hierbij niet meegeteld. Heeft u 5 of meer varkens dan valt u onder het regelement dat voor bedrijven geldt en bent u geen hobby varkenshouder meer.

U dient wel ongeacht het aantal varkens wat u heeft, een UBN(uniek bedrijfsnummer) te hebben waarop uw varkens geregistreerd staan

Wat zijn IKB wachttijden?

Wanneer een varken behandeld wordt met medicijnen mag het niet geslacht worden voordat de middelen weer uit het varken verdwenen zijn. In de onderstaande link vindt u de lijst met in acht te nemen wachttijden per diergeneesmiddel.

Hoe gaat een drachtigheidsonderzoek bij het varken?

Normaal gesproken zal een varken eens in de 3 weken berig worden, wanneer de zeug drachtig geworden is stopt dit. Om er achter te komen of een zeug drachtig is kan er een echo uitgevoerd worden, tijdens deze echo zijn net als bij de mens de embryo’s te zien. Een echo kan in principe vanaf dag 21 van de dracht uitgevoerd worden, beter is om hiermee tot dag 24 te wachten, omdat dan de meest kritische periode van de innesteling van de biggetjes voorbij is en de meeste zeugen vanaf dan drachtig blijven.

Wat is Vlekziekte?

Vlekziekte bij varkens wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae. Deze bacterie komt overal in de omgeving voor en zeker dieren met een buitenverblijf kunnen hier mee in aanraking komen. Varkens kunnen van deze bacterie erg ziek worden, met hoge koorts en verschijnselen van bloedvergiftiging. Daarnaast kunnen ze typische vlekken op de huid krijgen, waar de ziekte haar naam aan dankt. Met tijdige behandeling kan een varken hier weer goed van genezen, maar de ziekte kan ook fataal zijn. Er bestaat ook een chronische vorm van vlekziekte, waarbij de dieren bijvoorbeeld ontstekingen aan meerdere gewrichten en het hart krijgen. Vlekziekte is een zoonose: dat betekent dat ook mensen hiervan ziek kunnen worden. Goede hygiëne rondom uw varkens en het eventuele slachten is dus erg belangrijk! Preventief is er een vaccin beschikbaar tegen vlekziekte. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinataties met 4 weken tussentijd, en vervolgens moet de vaccinatie elke 6 maanden herhaald worden. Door de varkens hier twee keer per jaar mee te vaccineren, zijn ze optimaal beschermd. Omdat dit vaccin alleen in grote hoeveelheden leverbaar is, organiseert DAC de Stellingwerven vaste vlekziekte vaccinatiedagen. Op deze manier kunt u zo voordelig mogelijk gebruik maken van de vaccinatie voor uw varkens. Voor meer informatie of om u aan te melden voor de vaccinatiedagen, kunt u telefonisch (0516-512742) of via de email ([email protected]) bij ons terecht!