Atypische myopathie is een ernstige spieraandoening bij paarden die veroorzaakt wordt door het eten van bladeren, zaden en zaailingen van de gewone esdoorn. Hierin kan de gifstof hypoglycine A zitten welke spierschade veroorzaakt. We zien atypische myopathie vaak in het najaar als gevolg van het eten van gevallen bladeren en zaden, maar ook in het voorjaar als de zaailingen opkomen.
De verschijnselen van atypische myopathie treden vaak acuut op, soms kunnen paarden zelfs dood in de weide gevonden worden. Verschijnselen die vaak gezien worden zijn spierzwakte en stijfheid, snelle ademhaling en hartslag, spiertrillingen, zweten, liggen en niet kunnen opstaan, koffiekleurige urine en een volle blaas. Vaak verergeren de verschijnselen snel en tot 70% van de paarden overleeft de ziekte niet. Via klinisch en bloedonderzoek kan de diagnose met zekerheid gesteld worden.
Een paard dat verdacht wordt van atypische myopathie heeft behoefte aan absolute rust en dient warm gehouden te worden. Het paard mag dan ook zeker niet meer vervoerd worden waardoor de dierenarts dus aan huis zal moeten komen. De dierenarts zal het paard medicatie en infusen geven. Daarnaast is het aan te raden om eventuele andere paarden in een ander weiland of op stal te zetten om te voorkomen dat zij ook ziek worden. Als dit niet mogelijk is kunt u het weiland zo goed mogelijk vrijmaken van esdoornblad en zaden en daarnaast de paarden bijvoeren met hooi of kuil.
Om atypische myopathie bij uw paard te voorkomen is het allereerst belangrijk om te voorkomen dat uw paard de zaden, zaailingen en bladeren van de esdoorn binnen krijgt door deze uit de weide te verwijderen. Daarnaast is het van belang voldoende ruwvoer bij te voeren en tevens voor een goede drinkwatervoorziening te zorgen waar geen afgewaaide bladeren van de esdoorn in terecht kunnen komen. Het is mogelijk dat een esdoorn al jaren naast uw weide staat zonder dat uw paarden ziek zijn geworden. Het verschilt namelijk per jaar hoeveel van de giftige stof hypoglycine A in de bladeren en zaden zit.
In Nederland komen verschillende soorten esdoorns voor, de gewone esdoorn, de Noorse esdoorn en de Veldesdoorn/Spaanse aak. De giftige stof hypoglycine A is alleen aangetoond in de gewone esdoorn. Via deze link kunt u de verschillende soorten onderscheiden en kunt u erachter komen of de esdoorn in de omgeving van uw paard giftig is.
Er is momenteel een uitbraak met het blauwtong virus in Nederland. We willen u graag op de hoogte brengen van de beschikbare informatie die er tot nu toe is.
Oktober is de maand van de oudere kat! In deze maand geven we extra aandacht aan de gezondheidscontrole van uw oudere kat.
Wanneer u zonder bericht uw afspraak niet nakomt, zijn wij genoodzaakt om de consultkosten bij u in rekening te brengen.
Het gebit van een jong paard is nog volop in ontwikkeling. Tot 4,5 jarige leeftijd wisselt hij/zij de snijtanden en kiezen.