Besmettelijk Konijnenvirus RHD-2

Geplaatst op Vrijdag 15 februari 2019
Esther Zijlstra

Recent zijn er in de omgeving van Zorgvlied veel dode wilde konijnen gevonden. Een daarvan is ingestuurd voor sectie en daaruit bleek dat dit dier overleden was aan het zeer besmettelijke RHD-2 virus.


Dit is een virus wat sinds 2015 de kop heeft opgestoken in de natuur onder wilde konijnen. Het is vrijwel altijd dodelijk en er is momenteel geen behandeling mogelijk. Daarbij is het zeer besmettelijk en kan het via direct( konijnen onderling) en indirect contact (via urine of ontlasting op handen of schoeisel) verspreid worden. Ook steekmuggen kunnen in de zomertijd een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het virus. Hierdoor is er ook een reëel gevaar voor besmetting van tamme konijnen. Dit virus komt uitsluitend voor bij konijnen en is niet gevaarlijk voor andere dieren of de mens.

Indien een konijn besmet is sterft deze acuut of kunnen er symptomen zijn zoals koorts, benauwdheid en zenuwafwijkingen. In bijna alle gevallen overlijden besmette dieren binnen 1 tot 2 weken. Belangrijk voor de preventie is om al het contact tussen wilde en tamme konijnen te voorkomen. Dit betekent ook het niet voeren van vers gras of groenten uit de natuur. Goede insecten bestrijding kan ook helpen het virus tegen te houden.

Gelukkig is er een vaccin beschikbaar en kunt u uw konijn door te vaccineren goede bescherming te bieden tegen zowel het Rhd-1 als Rhd-2 virus.  Vaccineren kan al vanaf een leeftijd van 30 dagen. Indien konijnen jonger zijn dan 10 weken dan zijn er 2 vaccinaties noodzakelijk met 6 weken tussentijd. Ouder dan 10 weken is 1 vaccinatie voldoende, deze dient wel 9-12 maanden later herhaald te worden.

Donderdag 21 februari op de praktijk in Noordwolde en vrijdag 22 februari op de praktijk in Oosterwolde houden we een vaccinatie actie. U kunt een afspraak maken en uw konijn voor 25 euro laten inenten tegen RHD 1 en 2 virus en myxomatose.