Contact met huisdieren
Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus, wordt patiënten met COVID-19 uit voorzorg geadviseerd om direct contact met hun huisdier(en) (zo veel mogelijk) te vermijden (niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken). Voor COVID-19 patiënten die in thuisisolatie verblijven, wordt geadviseerd om de zorg voor het huisdier aan (gezonde) huisgenoten over te dragen. Huisgenoten kunnen de huisdieren verzorgen en hierbij algemene hygiënemaatregelen in acht nemen. Honden kunnen gewoon uitgelaten worden en mogen tijdens het uitlaten in contact komen met andere honden. Katten die normaal buiten komen, hoeven niet binnen te worden gehouden.
Alleenwonende COVID-19 patiënten met een huisdier of COVID-19 patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis wordt aangeraden om indien mogelijk iemand anders voor het dier te laten zorgen. Bij het verzorgen van de dieren wordt aangeraden om de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen. Indien het niet mogelijk is om iemand anders voor het dier te laten zorgen, kan het huisdier naar een dierenopvangcentrum gebracht worden. Voor deze centra gelden geen bijzondere vereisten bij opname van de dieren, maar dienen de honden wel gevaccineerd te zijn tegen CDV, CPV, HCC (CAV2) en kennelhoest (hond) en katten tegen FPV, FHV en FCV. Er is geen aanleiding om huisdieren van COVID-19-patiënten in quarantaine of isolatie te plaatsen. In dierenopvangcentra zijn, net als in de thuissituatie, algemene hygiënemaatregelen voldoende.
Hoewel er geen bewijs is dat landbouwhuisdieren geïnfecteerd kunnen worden, geldt voor voedselproducerende dieren het voorzorgsprincipe totdat meer bekend is over de risico’s. Voor COVID-19 positieve veehouders is het advies om contact met hun dieren te vermijden, niet in de stal te komen en anderen voor de dieren te laten zorgen.
Bron: OIE, promed, AFCD (Agriculture, Fisheries and Conservation Department), WSAVA, CDC
In de zomer en zeker in tijden van extreme warmte of droogte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw paard of pony zo goed mogelijk met de warmte om kan gaan. Onderstaand vindt u enkele tips voor het management van uw paard tijdens de zomermaanden.
Goed voorbereid op reis met de vakantie APK
De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over de toegevoegde waarde van laserbehandelingen in de diergeneeskunde. Ook wij zien in deze toepassing goede mogelijkheden om onze patiƫnten nog beter te behandelen.
De zomer staat weer voor de deur. Dat betekent niet alleen mooi weer en lange dagen, maar ook een verhoogd risico op uierontstekingen ten gevolge van omgevingskiemen zoals E. Coli. Gedurende het zomerseizoen hebben uierontstekingen veroorzaakt door E.Coli de gewoonte heftiger te verlopen. Daarnaast neemt door de toenemende infectiedruk de kans op een verkeerd kwartier toe. Het is belangrijk om nu te beginnen met preventieve maatregelen