Gratis vuurwerkconsult in november

Geplaatst op Donderdag 31 oktober 2019
Ingrid Schaafsma

Voor je het weet is het jaar alweer bijna voorbij en gaan we het einde van het jaar weer uitbundig vieren. Voor veel mensen behoort het afsteken van  vuurwerk nog tot de jaarlijkse traditie en feestelijkheden van Oud en Nieuw. Helaas is deze traditie voor veel huisdieren iets minder feestelijk en soms zelfs een hele vervelende en angstige ervaring.

Ook dit jaar proberen wij als Dierenartspraktijk de Stellingwerven weer samen met u om Oudjaarsavond en de periode ervoor zou rustig mogelijk te laten verlopen voor uw huisdier. De meeste aandacht gaat vaak naar honden omdat deze het meest gevoelig zijn om angstig te worden na harde knallen, maar vergeet katten en konijnen niet. Probeer alle dieren zoveel mogelijk weg te houden van harde knallen en kruitdampen, zorg dat dieren binnen blijven en doe tijdens het vuurwerk de gordijnen dicht. Zorg ook voor voldoende afleiding door bijvoorbeeld uw hond een kauwbot te geven, of nog een lange wandeling op een rustig moment van de dag. Laat dieren niet alleen, laat ze zelf een rustig plekje zoeken in huis en blijf vooral zelf ook kalm.

Belangrijk is het voorkomen van vuurwerk angst bij met name jonge honden. Jonge honden zijn over het algemeen nog niet angstig voor vuurwerk omdat ze nog geen nare ervaringen hebben opgedaan. Tegelijkertijd zitten honden tussen een half jaar en een jaar oud in een zeer gevoelige hormonale periode. Tijdens deze periode moeten alle prikkels voorzichtig en geleidelijk worden ervaren en niet worden geforceerd. Het tegenovergestelde gebeurd helaas tijdens oud en nieuw. Het is dan ook extra belangrijk om jonge dieren goed te begeleiden in deze periode.

Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel therapeutische behandelingen mogelijk om vuurwerkangst te voorkomen of te verminderen. Het is belangrijk om te weten dat al ruim voor 31 december gestart moet worden met preventie van vuurwerkangst. Dierenartsencentrum Stellingwerven wil u daarom graag op tijd goed voorlichten. U kunt de gehele maand november een gratis afspraak maken voor een vuurwerkconsult.

Heeft uw hond of kat last van vuurwerkangst of beter nog wilt u dit voorkomen, maak dan in november gratis een afspraak voor een vuurwerkconsult door een  van onze paraveterinairen. Tijdens dit gratis vuurwerkconsult in november nemen wij met u door wat u kunt doen om vuurwerkangst bij uw huisdier te voorkomen of te verminderen.