Is mijn paard te dik?!

Geplaatst op Woensdag 20 januari 2021
Ydo van den Brug

Na de feestmaand december zijn er altijd weer veel mensen bezig met hun conditie op peil brengen. In folders zie je weer allerlei fitness apparaten aangeboden en ook gezonde voeding wordt weer geprogrammeerd. Dat is ook zeker belangrijk. Een gezond lichaam in een goede conditie kan ons mogelijk behoeden voor bepaalde ziektes.

Maar wat voor de mens geldt, geldt ook voor paarden en pony’s. Paarden zijn aangewezen op wat de natuur aan voeding biedt. In het “goede” seizoen, waar alles weer volop groeit en bloeit, kan het paard goed en gemakkelijk in conditie komen en blijven, het dier bouwt zelfs een voorraad op voor de moeilijkere tijd van het jaar, de winter. De door ons gehouden paarden en pony’s hoeven echter in de winter geen honger te vrezen, en kunnen goed in conditie blijven door de voeding, die ze door ons voorgeschoteld krijgen. Maar hier schuilt echter ook een gevaar. Het kan ook “te goed” zijn. Met als gevolg dat paarden en pony’s vervolgens last krijgen van “overgewicht”, met alle gevolgen van dien.

Vele ziektes hebben een verband met overgewicht en verkeerd voerbeleid. Het paard kan bewegingsproblemen krijgen, maar ook ziektes van de stofwisseling komen veelvuldig voor, denk maar aan EMS, het metaboolsyndroom bij paarden, en insulineresistentie. Regelmatig krijgen wij te maken met hoefbevangen pony’s ten gevolge van insulineresistentie. Een goede uitgebalanceerde voeding kan veel problemen voorkomen.

In veel gevallen is het verstandig de conditie van uw paard of pony eens objectief door ons te laten vaststellen. Wij bepalen het gewicht door het beoordelen van de conditie van het dier, vervolgens een borstomvang meting en vergelijken dat met het wenselijke gewicht. Tevens proberen wij een goed beeld te krijgen van het rantsoen, en waar nodig doen wij een rantsoenberekening om u en uw paard te helpen goed de winter door te komen (en natuurlijk ook de andere seizoenen). Met een goed houvast kunt u met een gerust hart uw dier op een verantwoorde manier blijven voeren. Voor een afspraak aangaande gewicht en voeding kunt u bellen met 0516-512742.