Kalverdiarree

Geplaatst op Dinsdag 1 juni 2021
Sacha Plekkenpol

Kalveren met diarree, het komt helaas bij iedereen wel eens voor. Hier nog even kort op een rijtje hoe u dit het beste aan kunt pakken:

  • Bij de eerste verschijnselen van diarree het kalf een pijnstiller spuiten (Novem, Ketofen, Rimadyl). Het kalf heeft ongetwijfeld buikpijn en zal daardoor minder goed willen drinken.
  • Doorgaan met melk verstrekken, maar daarnaast ook water met elektrolyten mix geven tussen de melkbeurten door. (2-3 x per dag liefst 2 liter)
  • Als het kalf niets zelf wil drinken, dan de elektrolyten mix sonderen (nooit melk sonderen, dit komt in de pens en kan gaan rotten daar).
  • Als het kalf niet wil staan, geen zuigreflex heeft of duidelijke diepliggende ogen heeft, dan moet dit kalf een infuus krijgen.

Er zijn verschillende elektrolyten mixen op de markt en hoewel het water daarbij het hoofdbestanddeel is, is de samenstelling van het poeder wel degelijk belangrijk. De mix moet zorgen voor een goede opname van het vocht, energie geven én moet een bestaande verzuring (en elk kalf met diarree zal dit in meer of mindere mate hebben) van het kalf kunnen bufferen. Op onze praktijk hebben we voor dié middelen gekozen, die hierbij het beste scoren:

  1. Calf Lyte
  2. Benfital
  3. Eurolectrol

Wilt u meer informatie over dit onderwerp of bijvoorbeeld over hoe u diarree bij uw kalveren kunt voorkomen, neem dan contact op met één van onze rundveedierenartsen.