Laat jouw paard testen op PPID met 50% korting

Geplaatst op Woensdag 1 september 2021
Josephine van Nieuwenhuizen

Wat is PPID en hoe herken ik dit bij mijn paard? 
‘Pituitary Pars Intermedia Dysfunction’ (PPID) is een aandoening waardoor de aanmaak van hormonen wordt ontregeld. Wanneer de normale hormoonaanmaak wordt verstoord kan dit zich uiten in allerlei ziekteverschijnselen. Naar schatting lijdt tot 30% van de paarden ouder dan 15 jaar aan PPID. 

De meest opvallende symptomen van PPID zijn:

  1. Hoefbevangenheid
  2. Veranderingen in de vacht. Dit kan variëren van milde verharing of verandering van kleur in vroege stadia van de ziekte tot een te volle, langharige en krullerige vacht in latere stadia van de ziekte.
  3. Verandering in de lichaamsbouw: een hangbuik of spierverlies van de bovenlijn.
  4. Vetophoping boven de ogen.
  5. Veel zweten rond de nek en schouders.
  6. Veel drinken en plassen
  7. Lusteloosheid en verminderde prestaties
  8. Een slechte wondgenezing of terugkerende infecties (bijvoorbeeld bijholte-ontsteking) door een verminderd afweersysteem 

Een paard met PPID kan één of meerdere van deze verschijnselen tonen, maar soms merk je nog helemaal niets. In het beginstadium zijn de symptomen vaak minder duidelijk en kunnen makkelijk over het hoofd worden gezien of toegeschreven worden aan het ouder worden. 

Wil je meer weten over PPID? Kijk dan op horse-care.nl/gezondheid/ppid/

Test je paard tijdig op PPID 
PPID is nog niet te genezen, maar met medicatie is de ziekte wel goed onder controle te houden. Door er op tijd bij te zijn kan je de symptomen tegen gaan en ernstige verschijnselen zoals hoefbevangenheid of infecties voorkomen. Zo kan je paard een stuk fijner ouder worden!

Korting op een PPID-test
PPID kan worden vastgesteld met een bloedtest. Om bij zoveel mogelijk paarden PPID op tijd te ontdekken, krijgt u 50% korting op de laboratoriumkosten. Dit is geldig van 1 september t/m 31 oktober.