Laat uw paard testen op PPID met 50% korting

Geplaatst op Donderdag 1 september 2022
Tess van Overbeek

PPID: 50% korting op de test in september en oktober 2022

PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, een aandoening waarbij de productie van bepaalde hormonen verstoord is. Deze aandoening komt naar schatting bij zo’n 30% van de paarden ouder dan 15 jaar voor. De meest voorkomende symptomen van PPID zijn:

  • Hoefbevangenheid
  • Veel drinken en plassen
  • Spierverlies (met name van de bovenlijn)
  • Lange, krullerige vacht en/of moeite met verharen
  • Vetophoping boven de ogen
  • Gevoeliger voor infecties
  • Sloomheid en verminderd presteren

Een paard met PPID kan één of meerdere van bovenstaande symptomen vertonen. Gelukkig kunnen de symptomen onder controle gehouden worden met medicatie zoals Prascend. Deze medicatie dient elke dag gedurende de rest van het leven van het paard gegeven te worden. Daarnaast is het van belang jaarlijks het bloed van het paard te testen om te controleren of de dosering van de medicatie nog juist is. PPID is een aandoening die met de tijd verergerd waardoor het mogelijk is dat de dosering af en toe verhoogd moet worden. Wanneer uw paard medicatie voor PPID voorgeschreven krijgt dient zijn of haar paspoort afgetekend te worden zodat hij/zij niet meer voor de slacht kan.

De maanden september en oktober zijn het meest geschikt om te testen voor PPID omdat de afwijking in de waarde ten opzichte van gezonde paarden in deze maanden het grootst is. Bij de test voor PPID wordt de ACTH-waarde in het bloed bepaald. Deze waarde is verhoogd bij paarden met PPID maar kan ook verhoogd zijn bij veel stress of pijn. Om een afspraak te maken voor een ACTH test kunt u telefonisch contact opnemen met de praktijk. Er is een beperkt aantal testen met korting beschikbaar vanuit het laboratorium dus op=op!

Wil je meer weten over PPID? Kijk dan op horse-care.nl/gezondheid/ppid/