Lammertijd!

Geplaatst op Maandag 1 februari 2021
Janna van Velzen

De lammertijd is weer begonnen!

Onderweg zien we weer veel koppels schapen met de ram erbij lopen en ook de eerste lammetjes zijn alweer geboren. De lammertijd begint weer dus! Dit betekent ook dat er voorbereid kan worden, om ervoor te zorgen dat de lammerperiode en de tijd erna zo vlekkeloos mogelijk verlopen. Wij hebben voor u een aantal zaken samengevat die goed zijn om vast door te lezen. Deze komen deels uit onze workshop verloskunde, die dit jaar helaas niet georganiseerd kon worden. Bij vragen of problemen, neem vooral contact op met de praktijk: 0516 512 742.

Aflammeren
Na gemiddeld 147 (schaap) of 151 (geit) dagen dracht, worden de lammetjes geboren. Sommige dieren laten het erg goed zien wanneer ze er aan toe zijn om te gaan lammeren, bij andere kan dat wat lastiger zijn. Opuieren (het voller worden van de uier) , loskomen van de slijmprop en veel onrust bij het moederdier, zijn tekenen dat de geboorte begint te naderen. Een rustige omgeving voor het dier is hierbij erg belangrijk, dus een schoon hok en voldoende contact met de rest van de koppel (ofwel in de groep, ofwel in een apart hok binnen de groep). De meeste lammeren zullen dan zonder hulp geboren kunnen worden.
Wanneer je wel moet ingrijpen, kan soms lastig zijn om in te schatten. Als er al langer dan 30 minuten vruchtvliezen of vruchtdelen zichtbaar zijn of de ooi erg aan het persen is, maar er zit geen vordering in, dan is het goed om in te voelen. Ook wanneer je de indruk hebt dat de geboorte al enkele uren op gang komt, maar er is geen voortgang zichtbaar, dan is het goed om te checken of het lam misschien verkeerd ligt.
Wanneer je gaat invoelen, is het belangrijk om de vulva goed schoon te maken met lauw water en sabenyl. Daarna kun je met een handschoen aan en een ruime hoeveelheid glijmiddel voorzichtig invoelen. Wanneer je hygiënisch en voorzichtig te werk gaat, kun je hier weinig fout aan doen. Op deze manier kun je controleren of er al volledige ontsluiting is en of het lam in een goede houding ligt. Het is belangrijk om het lam alleen naar buiten te helpen wanneer deze zeker weten goed ligt en er voldoende ruimte is! Bij twijfel, bel de dierenarts om te helpen.

Eerste opvang lammetjes
Wanneer het lam geboren is, is het belangrijk om zo snel mogelijk het naveltje te ontsmetten met betadine. Als de lammeren goed ademen en alert zijn, kunnen ze mooi door de moeder verzorgd worden, zodat zij een band krijgen. Ademt het lam niet goed, haal dan het slijm bij de neus weg, wrijf over het lam met stro en gooi wat koud water op het kopje. Zo schrikken ze, en komt de ademhaling vaak op gang. Daarnaast kan Melissengeist ademspray gebruikt worden, om de ademhaling te stimuleren.
Na de geboorte moeten de lammeren biest drinken bij de moeder, dit is essentieel voor hun immuunsysteem en energiehuishouding! Melk bij de moeder 80-100 mL biest en geef dit met de fles aan het lam en controleer de eerste dagen goed de buikvulling van het lammetje.

Materialen lammerperiode
Wat ons betreft zijn onderstaande materialen essentieel om de lammerperiode goed te laten verlopen. Controleer dus ruim op tijd of je deze in huis hebt, zo niet, dan zijn ze op de praktijk verkrijgbaar:

  • Schone emmer & Sabenyl (om de ooi en je handen mee te wassen voor het invoelen)
  • Handschoenen & glijmiddel

  • Betadine (voor het ontsmetten van de navels)

  • Melissengeist ademspray (voor het stimuleren van de ademhaling van pasgeboren lammeren)

Vaccinatie Het Bloed
Het bloed is een erg vervelende ziekte bij opgroeiende lammeren, veroorzaakt door de Clostridium bacterie. Deze bacterie komt normaal gesproken ook voor in het maagdarm kanaal van schapen en geiten, maar kan bij snel groeiende lammeren of lammeren in mindere gezondheid, gaan overgroeien. Ze kunnen hier erg ziek van worden en regelmatig sterven ze binnen enkele uren. Om ze hier goed voor te beschermen, is vaccinatie de beste oplossing. Door de drachtige ooien te vaccineren, krijgen de lammeren via de biest antistoffen tegen de gifstoffen van Clostridium binnen, waardoor ze de eerste 6-12 weken na de geboorte beschermd zijn.
Dieren die voor de eerste keer gevaccineerd worden, krijgen een basisvaccinatie op 8-10 en 4-6 weken voor het aflammeren. Daarna kan jaarlijks een vaccinatie op 4-6 weken voor het aflammeren gegeven worden.
Voor advies over de vaccinatie van uw dieren of om een afspraak in te plannen bij één van onze dierenartsen, neem contact op met de praktijk: 0516 512 742.