Denk bij het voorbereiden voor het weiden van jongvee niet alleen aan de preventie van maagdarmwormen, maar zeker ook aan longwormbesmettingen. Longwormen kunnen ernstige, blijvende, longschade veroorzaken.
Verschijnselen bij longworminfecties zijn: hoesten en ernstige benauwdheid, grotere gevoeligheid voor longontsteking, groeivertraging, sterfte en vaarzen met longschade worden nooit goede productiedieren.
In de weide loopt het jongvee (maar ook de koeien later) het risico besmet te raken met longworm. De larven hiervan worden opgenomen via het gras en maken een trektocht door het lichaam. De schade die hierbij optreedt is doorgaans niet meer te herstellen. Het is dus belangrijk dat een dier eerst immuniteit hiertegen opbouwt, zodat ze later een longworm besmetting aan kunnen, zonder schade op te lopen. Dit kan door ze korte tijd te weiden en dan hopen dat ze een beetje longworm tegen komen, maar niet te veel. Of door ze na een paar weken weer binnen te halen en standaard te ontwormen. Maar hebben ze dan wel voldoende immuniteit opgebouwd?
De beste en meest gecontroleerde manier om de jonge dieren weerstand op te laten bouwen, is door ze te vaccineren. Dit kan vanaf een leeftijd van 6 weken. De dieren worden 2 x gevaccineerd, met 4 weken er tussen. Een vaccinatie bestaat uit het toedienen van een dosis in de bek. 2 weken na de laatste vaccinatie kunnen (en moeten) de dieren naar de weide. Het is belangrijk voor een goede immunisatie dat ze nu worden blootgesteld aan een longworminfectie. Alleen vaccineren en niet naar buiten doen, zal onvoldoende immuniteit opleveren.
In de zomer en zeker in tijden van extreme warmte of droogte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw paard of pony zo goed mogelijk met de warmte om kan gaan. Onderstaand vindt u enkele tips voor het management van uw paard tijdens de zomermaanden.
Goed voorbereid op reis met de vakantie APK
De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over de toegevoegde waarde van laserbehandelingen in de diergeneeskunde. Ook wij zien in deze toepassing goede mogelijkheden om onze patiƫnten nog beter te behandelen.
De zomer staat weer voor de deur. Dat betekent niet alleen mooi weer en lange dagen, maar ook een verhoogd risico op uierontstekingen ten gevolge van omgevingskiemen zoals E. Coli. Gedurende het zomerseizoen hebben uierontstekingen veroorzaakt door E.Coli de gewoonte heftiger te verlopen. Daarnaast neemt door de toenemende infectiedruk de kans op een verkeerd kwartier toe. Het is belangrijk om nu te beginnen met preventieve maatregelen