Meld nu uw varkens aan voor de Vlekziekte vaccinatie op 6 april 2021

Geplaatst op Woensdag 17 februari 2021

De vlekziekte enting wordt aangeraden voor alle varkens, maar specifiek voor varkens die gehouden worden op bv. zorg- of kinderboerderijen, dagopvang en dergelijke. Dit omdat vlekziekte een ziekte is die mensen ook kunnen krijgen. De vlekziekte vaccinatie houdt in: eerste keer twee vaccinaties met 4 weken tussentijd, daarna elke 6 maanden een herhalingsenting.

Omdat het vlekziekte vaccin na aanprikken niet meer houdbaar is, proberen we alle vaccinaties zoveel mogelijk op één dag te plannen. Dit halfjaar gaan we de varkens vaccineren op 6 april 2021. Wilt u uw varkens ook (weer) laten vaccineren? Bel dan voor een afspraak en geef even een voorkeur voor een tijdstip door, dan houden we daar zoveel mogelijk rekening mee.

Wat is vlekziekte

Vlekziekte bij varkens wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae. Deze bacterie komt overal in de omgeving voor en zeker dieren met een buitenverblijf kunnen hier mee in aanraking komen. Varkens kunnen van deze bacterie erg ziek worden, met hoge koorts en verschijnselen van bloedvergiftiging. Daarnaast kunnen ze typische vlekken op de huid krijgen, waar de ziekte haar naam aan dankt. Met tijdige behandeling kan een varken hier weer goed van genezen, maar de ziekte kan ook fataal zijn. Er bestaat ook een chronische vorm van vlekziekte, waarbij de dieren bijvoorbeeld ontstekingen aan meerdere gewrichten en het hart krijgen. Vlekziekte is een zoonose: dat betekent dat ook mensen hiervan ziek kunnen worden. Goede hygiëne rondom uw varkens en het eventuele slachten is dus erg belangrijk! Preventief is er een vaccin beschikbaar tegen vlekziekte. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinataties met 4 weken tussentijd, en vervolgens moet de vaccinatie elke 6 maanden herhaald worden. Door de varkens hier twee keer per jaar mee te vaccineren, zijn ze optimaal beschermd. Omdat dit vaccin alleen in grote hoeveelheden leverbaar is, organiseert DAC de Stellingwerven vaste vlekziekte vaccinatiedagen. Op deze manier kunt u zo voordelig mogelijk gebruik maken van de vaccinatie voor uw varkens. Voor meer informatie of om u aan te melden voor de vaccinatiedagen, kunt u telefonisch (0516-512742) of via de email ([email protected]) bij ons terecht!