Mestonderzoek bij schapen en geiten

Geplaatst op Vrijdag 5 februari 2021

Zoals velen van u weten wordt resistentie tegen de bestaande wormmiddelen bij schapen en geiten een steeds groter probleem. Onze praktijk is nu een aantal jaren bezig met structureel mestonderzoek en evaluatie van ontwormen. Ook in ons gebied zien we resistentie tegen de nieuwere middelen toenemen en wordt het moeilijk om sommige koppels te behandelen tegen met name bloedworm (Haemonchus).

Een paar belangrijke aandachtspunten om worminfecties te beheersen:

  • Maak vóór het lammeren een omweidschema aan de hand van de grootte van de koppel, de beschikbare percelen en de geschiedenis van vorig jaar. Vuistregels: in de zomer elke 2 weken omweiden, in voor- en najaar elke 3 weken. Liefst naar een perceel waar 3 maanden geen schapen of geiten hebben gelopen. Vraag ons om mee te denken als u er niet uit komt; een goede voorbereiding is het halve werk!
  • Hou er rekening mee dat ooien rond het aflammeren erg veel wormeieren uitscheiden (spring rise). Ze een aantal weken binnenhouden of gericht ontwormen voorkomt vaak veel ellende later in het seizoen.
  • Doe mestonderzoek! In elk geval 4 weken na inscharen op een perceel dat eerder dat jaar begraasd is, en daarna ongeveer elke 4-6 weken. Afhankelijk van het verloop van de besmetting kunnen we adviseren dat vaker, of juist minder vaak te doen.

En drie belangrijke tips om resistentie in uw koppel te voorkomen:

  1. Ontworm alleen als dat moet! Nog te vaak worden dieren ontwormd zonder dat we weten met welke worm we te maken hebben en of de besmetting inderdaad te hoog is. Elke keer ontwormen zorgt per definitie voor meer resistentie, dus laten we dat alleen doen als het nodig is.
  2. Bij een koppelbehandeling: ontworm 2-5% van de koppel niet! Dit noemen we refugia. Voor meer informatie: kijk in de flyer (link).
  3. Doseer goed! Te laag doseren werkt resistentie in de hand. Ter indicatie: een Texelaar ooi weegt vaak 70-80kg, een ram 90kg. Behandel de hele koppel met de dosering van het zwaarste dier in de groep.

LET OP: Koppels schapen en geiten van minder dan 10 dieren die jaarrond op een weide van ongeveer 1ha lopen hoeven heel vaak niet ontwormd te worden. Doe een aantal keer per jaar mestonderzoek om de infectiedruk in de gaten te houden.

Mestonderzoek abonnement

Om mestonderzoek te stimuleren en aantrekkelijk te maken, bieden we een mestonderzoek abonnement voor uw schapen en geiten aan voor het aantrekkelijke tarief van €77,50 incl. BTW. Voor dit tarief kunt u een jaar lang mest inleveren van uw koppel met een maximum van 8 mestonderzoeken, krijgt u de uitslagen en vervolgadviezen per mail en telefonisch advies van één van onze dierenartsen als dat nodig is.

Met een beetje teamwork houden we onze koppels ook in de toekomst gezond!

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten wormen, veelgemaakte fouten bij ontwormen en praktische tips? Kijk dan in de flyer die we maakten voor onze schapen- en geiten houders.