Najaarsontworming

Geplaatst op Woensdag 14 december 2022
Tess van Overbeek

Na een warm najaar lijkt de winter nu toch echt zijn intrede te doen. De eerste (nacht)vorst is achter de rug en daarmee is het ook weer tijd voor de najaarsontworming voor uw paard(en). Het is van belang dat elk paard in het najaar ontwormd wordt. Hiervoor gebruiken we een uitgebreide kuur om zowel de volwassen wormen als larven van de bloedworm, horzellarven en eventueel lintwormen te bestrijden. Mestonderzoek is in deze tijd van het jaar niet betrouwbaar vanwege de ‘winterslaap’ van de volwassen wormen waardoor er geen eitjes geproduceerd worden. Mestonderzoek in de winter kan dus vals negatief zijn.

Vanwege de droge zomer en het lang warme najaar hebben we de afgelopen weken veel problemen als gevolg van een hoge wormbesmetting gezien bij voornamelijk jonge dieren (< 3 jaar) die terugkeren uit de opfok. Bij deze jonge dieren kan dit leiden tot ernstige klachten zoals diarree en koliek. Afhankelijk van de besmetting op het land waar deze dieren gelopen hebben kunnen grote aantallen bloedwormen en/of spoelwormen gevonden worden. Veelal zijn meerdere en verschillende wormenkuren nodig om deze wormbesmetting te verhelpen. In sommige gevallen is ook ondersteunende medicatie voor en na het ontwormen nodig om ernstige klachten te voorkomen.

Het is dus van groot belang uw paard(en) zorgvuldig te ontwormen. Heeft u uw paarden nog niet ontwormd of twijfelt u of uw (jonge) paard(en) adequaat ontwormd zijn? Neemt u dan gerust contact op met de praktijk. Indien uw paard momenteel klachten heeft die mogelijk wijzen op wormen, vraag dan gerust één van onze paardenartsen om advies vóórdat u deze ontwormt.