November: Korting op gebitsbehandeling paard!

Geplaatst op Maandag 1 november 2021
Josephine van Nieuwenhuizen

In de maand november 2021 krijgt u 10% korting op de gebitsbehandeling van uw paard als u naar de kliniek komt. Ook wanneer wij bij u thuis 3 of meer paarden tegelijk kunnen behandelen kunnen we 10% korting geven. Vol=vol dus bel snel om een afspraak te maken! 

Het paardengebit

De tanden/kiezen van een paard/pony/ezel zijn zo ontwikkeld dat ze optimaal functioneren voor het vermalen van vezelrijk en plantaardig voedsel. Een belangrijk kenmerk van het paardengebit is dat de kiezen/tanden gedurende een paardenleven doorgroeien en veranderen, daarom is het belangrijk het gebit van uw paard minimaal 1x per jaar te laten controleren en indien nodig te behandelen.

Een goed functionerend paardengebit hangt namelijk samen met het goed kunnen verteren van voedsel, het voorkomen van gezondheidsproblemen en het voorkomen van rijtechnische problemen óók als er bitloos wordt gereden.

Het volwassen paardengebit bestaat uit 36 – 44 snijtanden en kiezen, afhankelijk van het aanwezig zijn van ruinentanden en/of wolfskiesjes.

De tanden/kiezen komen in de loop der jaren door.
De eerste snijtanden komen bij een veulen door op +/- 6 dagen leeftijd. Het jonge paard krijgt in de loop der jaren 6 melksnijtanden en 12 melkkiezen (premolaren), de achterste blijvende kiezen (molaren) komen tevoorschijn wanneer een paard tussen 1-3 jaar oud is.

Vanaf 2,5 jarige leeftijd begint het paard te wisselen van de melksnijtanden en de premolaren, dit gaat door tot ongeveer 5 jarige leeftijd. In die periode kan je paard dus ook last hebben van doppen op de kiezen, dit zijn resterende elementen die bovenop de nieuwe doorkomende elementen blijven zitten.

Vanaf 5 jarige leeftijd worden er geen kiezen/tanden meer gewisseld, maar blijven de tanden wel doorgroeien tot +/- 20 jarige leeftijd. En ook na 20 jarige leeftijd kunnen standen van de kiezen veranderen en/of kiezen gaan loszitten.

Gedurende het paardenleven verandert er dus nogal veel in de mond van het paard. Het is dan ook belangrijk om uw paard zijn gebit minimaal 1x per jaar te laten controleren, om problemen te voorkomen.