Pas op voor myasis (madenziekte)!

Geplaatst op Donderdag 1 april 2021

Pas op voor Myasis bij konijnen!

Nu de warme dagen weer in zicht komen, is het belangrijk alert te zijn op madenziekte (of myasis) bij het konijn. Deze ziekte wordt veroorzaakt door maden van de groene vleesvlieg.

De vliegen leggen eitjes in de vacht van uw konijn en de maden dier hieruit komen vreten zich in de huid van het konijn. De volgende symptomen kunnen opvallen: nat/vies achterwerk, nare geur, sloomheid, slecht eten en drinken, zichtbare maden (meestal rondom anus).

Myasis is een spoedgeval, wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen is het verloop fataal. Vermoedt u dat uw dier madenziekte heeft? Neem dan direct contact met ons op.

Een konijn met myasis moet eerst gestabiliseerd worden en vervolgens onder narcose behandeld. De wond(en) moet worden geschoren, schoongemaakt en soms gehecht. Wanneer uw konijn weer naar huis mag, zal hij/zij nog voor een aantal dagen pijnstillers/ontstekingsremmers meekrijgen.

Preventief kunt u een aantal maatregelen nemen om myasis te voorkomen:

  1. Een goed dieet. Verkeerde voeding kan leiden tot diarree en dit trekt vliegen aan.
  2. Een schoon hok. Verwijder ontlasting en urine/natte plekken dagelijks.
  3. Controleer het achterwerk dagelijks. Aangekoekte ontlasting  en klitten moeten weggehaald worden.
  4. Bekleed het hok met vliegengaas.
  5. Gebruik een bestrijdingsmiddel. Een anti-myasis spray bestrijdt vliegeneitjes en de larven. U kunt deze spray gebruiken op het konijn zelf en in het hok. Wij helpen u graag met het kiezen van het juiste middel.