Vaccinatie actie: Besmettelijk konijnenvirus RHD-2

Geplaatst op Dinsdag 16 april 2019
Esther Zijlstra

Besmettelijk konijnenvirus RHD-2

Helaas vormt het RHD-2 virus nog steeds een bedreiging voor konijnen. Dit is een virus wat sinds 2015 de kop heeft opgestoken in de natuur onder wilde konijnen. Het is vrijwel altijd dodelijk en er is momenteel geen medicatie voor. Daarbij is het zeer besmettelijk en kan het via direct (konijnen onderling) en indirect contact (via urine of ontlasting op handen of schoeisel) verspreid worden. Ook steekmuggen kunnen in de zomertijd een belangrijke rol spelen in de verspreiding van het virus. Hierdoor is er ook een reëel gevaar voor besmetting van tamme konijnen. Dit virus komt uitsluitend voor bij konijnen en is niet gevaarlijk voor andere dieren of de mens.

Indien een konijn besmet is sterft deze acuut of kunnen er symptomen zijn zoals koorts, benauwdheid en zenuwafwijkingen. In bijna alle gevallen overlijden besmette dieren binnen 1 tot 2 weken. Belangrijk voor de preventie is om al het contact tussen wilde en tamme konijnen te voorkomen. Dit betekent ook het niet voeren van vers gras of groenten uit de natuur. Goede insecten bestrijding kan ook helpen het virus tegen te houden.

Gelukkig is er een vaccin beschikbaar en kunt u uw konijn door vaccinatie een goede bescherming bieden tegen zowel het Rhd-1 als Rhd-2 virus. Vaccineren kan al vanaf een leeftijd van 30 dagen. Indien konijnen jonger zijn dan 10 weken dan zijn er 2 vaccinaties noodzakelijk met 6 weken tussentijd. Ouder dan 10 weken is 1 vaccinatie voldoende, deze is 9-12 maanden werkzaam en dient dan weer herhaald te worden.

Vaccinatie actie:

U kunt een afspraak maken op één van de onderstaande data om uw konijn voor 25 euro te laten inenten tegen RHD- 1 en RHD- 2 virus en myxomatose:

  • Woensdag 8 mei op de praktijk in Oosterwolde
  • Donderdag 9 mei op de praktijk in Noordwolde