We werken graag met u aan een betere uiergezondheid!

Geplaatst op Dinsdag 1 juni 2021
Marloes ten Have

Wij werken graag met samen met de veehouder aan een betere uiergezondheid!

Door het nemen van melkmonsters wordt er inzicht verkregen in welke bacteriën mastitis (uierontsteking) op het bedrijf veroorzaken. Door het regelmatig nemen van melkmonsters wordt er een dossier opgebouwd en op grond daarvan kunnen er aanpassingen worden gedaan. Het is niet alleen noodzakelijk voor de desbetreffende koe, maar ook voor het verbeteren van de uiergezondheid op bedrijfsniveau. Een natte melkmeting is daar bijvoorbeeld onderdeel van. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met onze dierenartsen Jeen Smit of Marloes ten Have.

Als een melkmonster niet direct onderzocht wordt, dient het in de vriezer bewaard te worden. Deze kan dan op een later moment ingeleberd worden om te inventariseren wat er op het bedrijf speelt.

Welke koeien komen in aanmerking voor het nemen van een melkmonster?

Dat zijn koeien met een klinische mastitis, koeien met een verhoogd celgetal (subklinische mastitis) en koeien waarvan een mastitisbehandeling moeten worden gecontroleerd.
Neem altijd een melkmonster voor de behandeling. Bemonster tijdens een normale melkbeurt voordat u het melkstel aansluit. Voor robotbedrijven geldt dat u het best minimaal 6 uur na de laatste melkbeurt een melkmonster kunt nemen. Het blijkt dat het aantal bacteriën van de belangrijkste mastitisverwekkers in de voormelk beduidend hoger is dan in de namelk.

Werkwijze

Het is belangrijk om zo schoon mogelijk te werken. Een verontreinigd melkmonster geeft geen goede uitslag.
1. Trek eerst nieuwe handschoenen aan.
2. Noteer datum, koenummer en kwartier op het buisje met een watervaste stift.
3. Maak de uier en speen schoon met een doek.
4. Melk minimaal drie stralen weg.
5. Ontsmet de speenpunt. Als u meerdere kwartieren gaat bemonsteren, begint u bij het ontsmetten van de spenen bij de spenen die het verst van u afstaan. Ontsmet met alcoholdoekjes of spiritus 80% met watten. Vouw de alcoholdoekjes niet uit, maar wrijf ze tegen de speentop.
6. Als u meerdere kwartieren gaat bemonsteren, begint u bij het nemen van de melkmonsters bij de spenen die het dichtst bij u staan. Melk drie stralen weg. Houd het buisje schuin en zorg dat het openstaande dopje voorkomt dat er vervuiling in het buisje kan komen. Melk het buisje het liefst met één straal ongeveer halfvol.
7. Tot 24 uur na het nemen van het melkmonster kan het bewaard worden in de koelkast. Daarna kunt u ze beter bewaren in de vriezer.