Zomeractie! Gratis check up voor kortsnuitige honden

Geplaatst op Woensdag 1 juli 2020
Esther Zijlstra

Zomeractie: gratis gezondheidscheck voor kortsnuitige honden 

Pas op voor oververhitting van uw hond gedurende een mooie warme zomerdag. Met name de kortsnuitige honden zijn hier extreem gevoelig voor. Dit zijn honden met ronde, stompe hoofden, zeer korte, platte neuzen en vaak bolle ogen.

Honden kunnen alleen zweten via de voetzooltjes en door hijgen via de tong. Door de afwijkende bouw van het hoofd en de snuit van de zogenaamde brachycefale oftewel kortsnuitige honden kunnen deze nog veel moeilijker hun warmte kwijt. Helaas zien we tijdens hete zomerdagen veel ernstige problemen bij deze hondenrassen. Daarom is het tijd voor een goede voorlichting over de risico’s.

In de zomermaanden juli en augustus 2020 kunt u een afspraak maken voor een gratis gezondheidscontrole voor deze kortsnuitige honden. Tijdens dit gratis consult krijgt uw hond een check up. Ook wordt de verhouding hoofd en snuit gemeten volgens de nieuwste normen om de ernst van kortsnuitigheid (brachycepalie) te bepalen. U krijgt voorlichting over de daaruit volgende gezondheidsrisico’s. De extreem korte snuiten bij sommige honden veroorzaken bijvoorbeeld ernstige problemen met de ademhaling (kortademig, snurken, slecht tegen warmte kunnen) en door een afwijkende vorm van de schedel kunnen er diverse oogproblemen ontstaan (tranende ogen, oogontstekingen).

De volgende rassen en kruisingen hiervan vallen onder de noemer brachycephale oftewel kortsnuitige honden; Affenpinscher, Boston Terriër, Engelse Bulldog, Franse Bulldog, Griffon Belge, Griffon Bruxellois, Petit Brabançon, Japanse Spaniel, King Charles Spaniel, Mopshond, Pekingees en Shi Tzu.

Maak een afspraak en laat uw hond gratis controleren door een dierenarts. De actie geldt van 1 juli tot en met 30 augustus 2020.