Ademnood

Geplaatst op Woensdag 13 juni 2018
Esther Zijlstra

Ademnood

Honden en katten leven al duizenden  jaren samen met de mens. In de laatste 50 jaar is dit samenleven steeds intensiever geworden en hebben hond en kat vaak  hun eigen warme plek in huis.  Sommigen hebben zelfs een plekje op bank of bed veroverd. Dit is erg gezellig maar het kan soms ook minder aangenaam zijn. Als onze trouwe viervoeter een slechte adem heeft worden we daar dagelijks op een vervelende manier mee geconfronteerd. Samen op de bank in een onwelriekende  mondparfum maakt het samenleven een stuk minder aangenaam en kan voor ademnood bij het baasje zorgen.

Een gezonde hond of kat heeft geen stinkende adem. De onaangename geur wordt veroorzaakt door ontsteking van het tandvlees. Het begint vaak met tandplak of tandsteen, waaronder gemakkelijk bacteriegroei kan optreden. Met als gevolg rood en ontstoken tandvlees dat snel gaat bloeden. Dit alles is erg pijnlijk. Uiteindelijk kunnen tanden en kiezen zelfs los gaan zitten. Bij bloedend tandvlees kunnen bacteriën ook in de bloedbaan terecht komen en elders in het lichaam ontstekingen veroorzaken.

Het is daarom belangrijk om aandacht te geven aan de verzorging van het gebit van uw huisdier. Bij een kat kan dit zijn door goede, droge voeding te verstrekken. Bij de hond zijn er wat meer mogelijkheden. Zo kunt u uw jonge hond aanleren dat u regelmatig zijn tanden poetst. Hiervoor zijn speciale hondentandpasta en tandenborstels te verkrijgen. Maar poetsen  zal niet voor iedere hond en ieder baasje geschikt zijn. Door regelmatig kauwbotjes of staafjes te geven en goede brok te voeren zorgt u ervoor dat uw hond goed kauwt en zelf zijn gebit mechanisch reinigt. Voor zowel hond als kat geldt dat een regelmatige gebitscontrole door uw dierenarts veel ellende kan voorkomen.

Heeft uw hond of kat een onaangenaam ruikende adem, ziet u uw huisdier veel kwijlen of zijn er problemen met eten? Dan is het verstandig het gebit te laten controleren. Een passende behandeling volgt. Onder narcose wordt het  gebit goed gereinigd en al het tandsteen verwijderd. Zijn er rotte kiezen of tanden dan worden deze getrokken. Alle tanden en kiezen worden daarna gepolijst. Hierdoor zal er minder snel weer nieuw tandsteen gevormd worden. Na de behandeling is de adem van uw lieve hond of kat weer fris en fruitig en kunt u weer lekker samen knuffelen!