Blaasgruis!

Geplaatst op Maandag 8 maart 2021

Op de afbeelding zijn struvietkristallen te zien in de urine van de kat. Als er sprake is van kristallen in de urine, spreken we van blaasgruis. In sommige gevallen kan er zelfs sprake zijn van een blaassteen. Blaasgruis en -stenen irriteren de blaas en kunnen zorgen voor klachten zoals kleine plasjes doen, persen op de urine en naast de bak plassen. Er is dan sprake van een blaasontsteking.

Ongeveer 20-30% van de blaasontstekingen bij de kat zijn ten gevolge van blaasgruis. Er zijn verschillende soorten kristallen. Struviet is de meest voorkomende en wordt meestal veroorzaakt door voeding die de urine te weinig verzuurd. Wanneer het dieet wordt aangepast tot een speciaal blaasdieet en de urine hierdoor dus verzuurd (lage pH), lossen de kristallen op en worden de restproducten uitgeplast. Daarnaast wordt er vaak een pijnstiller/ontstekingsremmer voorgeschreven om de kat meer comfortabel te maken.

Het is belangrijk om de urine bij een kat met plasklachten tijdig te onderzoeken op kristallen. Katers hebben een dunne plasbuis, waarin gruis en ontstekingsmateriaal vast kunnen lopen. Als de kat hierdoor niet meer kan plassen, ontstaat een levensbedreigende situatie die met spoed verholpen dient te worden door de dierenarts.

Het kan een uitdaging zijn om urine op te vangen bij uw kat. Zorg allereerst voor een schone kattenbak, maak deze schoon met enkel water. Resten van schoonmaakmiddelen kunnen de betrouwbaarheid van het onderzoek beïnvloeden. U kunt vervolgens plastic kattenbakkorrels in de kattenbak doen, versnippert plastic of de bak juist leeg laten. Plastic kattenbakkorrels lijken op kattengrit, echter nemen ze de urine niet op. U kunt dan met een pipet de urine opzuigen uit de kattenbak. U kunt deze kattenbakkorrels bij uw dierenarts verkrijgen.

Voor een betrouwbaarheid onderzoek dient de urine niet ouder dan vier uur te zijn en aangeleverd te worden in een schoon potje.

Verdenkt u uw kat van blaasontsteking? Lever dan urine in, we hebben dan vaak dezelfde dag nog uitslag van het onderzoek. Voor meer informatie, tips of uitleg kunt u altijd terecht bij onze assistentes aan de balie of neem telefonisch contact op 0516-512742!