Goos de ezelin met EOTRH

Geplaatst op Vrijdag 19 februari 2021
Josephine van Nieuwenhuizen

Het viel de eigenaren van Goos op dat ze steeds maar magerder werd en dat terwijl ze toch wel goed leek te eten. Dierenarts Josephine kwam langs voor een gezondheidscontrole en checkte daarbij ook het gebit. En dat bleek er helemaal niet zo goed uit te zien! Er werd EOTRH geconstateerd. 

Wat is EOTRH?

EOTRH is een aandoening aan de tanden van de paarden die voornamelijk de snijtanden aantast. In sommige gevallen worden de eerste kiezen en/of ruinentanden ook aangetast. We zien het voornamelijk bij oudere, koudbloedpaarden.

De naam zegt eigenlijk al wat de aandoening inhoudt. Met deze aandoening worden de wortels van de tanden aangetast. Ze lossen heel langzaam op (resorption) en/of reageren door abnormale hoeveelheden cement rondom de wortel te maken (hypercementosis). Het proces begint meestal aan de buitenste snijtanden en breidt zich langzaam uit richting de binnenste snijtanden. Voor het paard is deze aandoening in vele gevallen erg pijnlijk.

De aandoening kan enkele of meerdere symptomen geven waaraan je het kunt herkennen:

  • Verdikkingen van de snijtanden ter hoogte van de wortels.
  • Loszittende snijtanden.
  • Ontstoken teruggetrokken tandvlees,  eventueel met kleine fistels waar pus uit komt.
  • Abnormale hoeveelheid tandsteen.
  • De tanden breken makkelijk of vallen er makkelijk uit.
  • Speekselen.
  • Stinkende geur uit de mond.
  • Het paard kan moeilijk hard voer doorbijten, bijvoorbeeld wortels.
  • Het paard vindt het niet fijn als je aan de mond/lippen zit.
  • Het paard heeft vaak zijn tong tussen zijn snijtanden.

Op basis van klinisch onderzoek kunnen we vaak de diagnose EOTRH al stellen. Echter de definitieve diagnose en beoordeling van de ernst van de aandoening kan enkel worden gedaan door middel van röntgenonderzoek. Door middel van het röntgenonderzoek kunnen we vaststellen welke tanden zijn aangetast en of er sprake is van enkel tandoplossing, overmatige cementvorming of een combinatie van beide. Deze röntgenfoto’s kunnen we maken op de kliniek of bij u aan huis. Hiermee kunnen we de bepalen welke therapie het beste is voor uw paard, pony of ezel.

De oorzaak van EOTRH is helaas nog onbekend.
Dit zorgt ervoor dat er op dit moment geen therapie is die de aandoening kan stoppen of genezen. In een vroeg stadium is de therapie vooral ondersteunend, door middel van frequent reinigen van de tanden, het uit occlusie halen van de snijtanden of evt. het geven van pijnstillers. En er is een kruidenpaddenstoelenextract dat we het paard kunnen geven die in beperkte mate mogelijk de aandoening kunnen afremmen.
In een ver gevorderd stadium, is het trekken van de aangetaste tanden de enige remedie om het paard pijnvrij te krijgen. Het is nogal een ingrijpende beslissing voor de eigenaar, maar gezien de hevige pijn die de aandoening geeft soms wel de beste beslissing. Het trekken doen we meestal staand en onder lokale verdoving op de kliniek. Is de paard erg pijnlijk bij het behandelen van de tanden, dan zijn we soms genoodzaakt om de snijtanden onder algehele narcose te trekken. Het verbaasd altijd hoe goed de paarden herstellen na het trekken van de snijtanden en ze leven echt op nu de pijnlijke tanden zijn verwijderd.

Het verwijderen van de snijtanden bij ezel Goos:

Na de behandeling ging het gelijk al een stuk beter met Goos. Ze kan prima door het leven zonder haar snijtanden, en heeft geen pijn meer, het ziet er alleen wel een beetje gek uit! Eten doet ze als de beste en de eigenaren moeten er nu zelfs op letten dat ze niet te dik wordt.

Je merkt dus niet altijd aan een dier dat het last van zijn gebit heeft, integendeel. Laat uw dier dus altijd helemaal onderzoeken als er klachten zijn. De eigenaren van deze ezel hadden niet gedacht dat het aan haar gebit zou liggen, terwijl dit overduidelijk dus wel het geval was!

Denkt u dat uw paard, pony of ezel mogelijk last heeft van EOTRH? Maak dan een afspraak met een van onze paardendierenartsen voor een onderzoek.