Het gras aan de overkant lijkt altijd groener

Geplaatst op Dinsdag 20 december 2022
Iris de Jong

Bij een mislukte ontsnappingspoging liep de 3 jarige haflinger van onze assistente Ingrid een ongelukkige draadwond op. Na wat twijfelen of een dierenarts wel echt nodig zou zijn werd er toch besloten om contact op te nemen met de paardenarts van dienst. Het is altijd goed om te bellen als een paard een wond heeft, met name aan de benen. Deze wond, aan de binnenkant van de sprong, zal zonder ingrijpen eerst een stuk groter worden. Vervolgens wordt de genezing bemoeilijkt doordat in dit gebied veel beweging in de huid zit.

Anderhalf uur na het ongelukje stond de haflinger op stal bij te komen van de sedatie. De wond is secuur schoongemaakt en gehecht en het gehele been is in het verband gezet. Dit verband beschermd de wond van invloeden van buitenaf én voorkomt beweging van de huid in het wondgebied waardoor de kans het grootst is dat de hechtingen blijven zitten. Daarnaast blijft de haflinger op de box, wederom om beweging in het wondgebied zoveel mogelijk te voorkomen.

Na de eerste verbandwissel, een week later, zag de wond er keurig uit. Er werd een nieuw verband aangelegd waarna de haflinger op boxrust bleef. Bij de tweede verbandwissel blijkt dat de hechtingen de huid niet volledig bij elkaar hebben kunnen houden en uitgescheurd zijn. Hierdoor is er een stuk wond overgebleven dat zelf zal moeten sluiten, dit noemen we secundaire wondgenezing en duurt langer dan primaire wondgenezing door middel van hechtingen. Het gebied wat nu secundair zal moeten genezen is dankzij de hechtingen echter een stuk kleiner dan wanneer er geen actie ondernomen was direct na het ontstaan van de wond.
  Nogmaals één week later werd helaas het been wat gezwollen waarvoor extra medicatie ingezet is.

Na een periode van vijf weken boxrust mocht de haflinger weer naar buiten. De wond is op dat moment goed genezen en de huid is sterk genoeg om meer beweging aan te kunnen.

Haflinger All Star maakt het nu goed en er is inmiddels een begin gemaakt met het beleren.