I love my job!

Geplaatst op Woensdag 13 juni 2018

Het is woensdag en na een snel bakje koffie verschijnt al de eerste patiënt. Een hond voor vaccinatie. Even gezellig kletsen over hoe het gaat en alle anekdotes van de vorige honden die mevrouw heeft gehad komen voorbij. Na het lichamelijk onderzoek moeten we toch echt even het gewicht aanstippen. De hond is weer 2 kg gegroeid in een jaar tijd en was vorig jaar al te zwaar… Een lastig probleem! We zien steeds meer obesitas bij de dieren. Dat is niet gezond, dus proberen we het extra onder de aandacht te brengen. Hopelijk is de hond volgend jaar een paar kilo lichter.  

Er staan vandaag een aantal operaties op het programma. Meestal opereren we ’s ochtends en doen we ’s middags de afspraken. Het lijkt een rustig dagje te worden, maar op het moment dat je dat denkt…

wordt er met spoed een kat binnengebracht die door een hond is aangevallen. De kat was na het incident weggerend en zat de volgende dag opeens weer in de tuin. Het ziet er niet goed uit. We besluiten om de kat onder narcose verder te onderzoeken en er blijken meerdere scheurtjes in de buikwand te zitten. Ook het middenrif heeft meerdere gaatjes. Als een wonder heeft de kat dit 24 uur zo volgehouden. Hondenbeten zijn vies, wat betekent dat er veel bacteriën in de wonden zijn gekomen. Dit samen met de grote schade in de buik- en borstholte maakt dat het tijd is voor goed beraad met de eigenaar. We kunnen gaan opereren, maar dit betekent een lange gecompliceerde operatie met erg veel infectierisico. De kat heeft veel nazorg nodig met veel pijn. Uiteindelijk kiezen we ervoor om de kat verdere pijn te besparen. Dit zijn de minder leuke dingen van ons vak. Je wilt het liefst alleen oude diertjes inslapen, maar helaas gaat het niet altijd zo.

De dag lijkt ten einde, gauw naar huis om wat te eten. Woensdag gehaktdag? Er staat zowaar een gehaktbal klaar, lekker! Maar snel opeten, want  de ‘dienstplicht’ roept alweer. De eigenaar van een erg zieke hond belt. Het hondje heeft een gevaarlijk grote baarmoeder, volledig gevuld met etter. Een baarmoederontsteking. Omdat de hond erg ziek is besluit ik om direct te opereren. Gelukkig is er de hulp van assistente Bianca en verloopt de operatie voorspoedig. Wat een grote baarmoeder past er dan in zo’n klein hondje. De patiënt doorstaat de operatie super en wordt ook weer vlot wakker.  

Ondertussen moet Doeke, een Stabij die aan het infuus ligt voor zijn nierfalen, nog even plassen voor de nacht en dan kan ik hopelijk naar huis. Maar de telefoon gaat, een ziek konijn. Konijnen kunnen snel erg ziek worden, dus dit wachten we niet tot morgen af. Het konijn mag na behandeling en instructies weer mee naar huis en dan kan ik om half 12 de praktijk toch ook met een gerust hart afsluiten.

I love my job, maar nu wil ik toch echt in mijn bedje ploffen en hoop ik dat er vannacht geen dieren ziek worden...

Dierenarts Kirsten Heijs