Konijnenvirus RHD-2

Geplaatst op Woensdag 20 juni 2018
Esther Zijlstra

We zien steeds vaker konijnen op het spreekuur verschijnen. Vaak voor het knippen van nagels, een gebitsbehandeling of voor vaccinatie tegen RHD (Rabbit Hemorrhagic Disease) en Myxomatose.

Afgelopen jaar is er een nieuwe variant van het RHD-virus opgedoken, het RHD2. Dit is een ander type dan het bekende RHD1, waartegen al gevaccineerd kon worden.  

Het zeer besmettelijke RHD virus verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding en handen. Denk ook aan vers geplukt gras van plekken waar wilde konijnen lopen. Stekende insecten kunnen  een rol spelen in de verspreiding. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere huisdieren.

Aan een konijn dat geïnfecteerd is met het virus, ziet men soms helemaal niks maar het kan ook last krijgen van acute benauwdheid, koorts, bloedingen en zenuwverschijnselen. Vaak komt het dier binnen een paar dagen te overlijden. Er is op dit moment geen behandeling voorhanden.

Om te voorkomen dat uw konijn ziek wordt door het RHD-virus adviseren we om uw konijn jaarlijks te vaccineren. Het in Nederland gebruikte vaccin geeft een goede bescherming tegen Myxomatose en RHD1, maar niet tegen RHD2.

Gelukkig beschikken we sinds kort over een nieuw vaccin tegen RHD2. Een tweevoudige enting met 6 weken tussentijd geeft bescherming voor een periode van een half jaar. Ieder half jaar volgt dan een enkelvoudige herhalingsenting.