Vieze beestjes

Geplaatst op Dinsdag 12 juli 2016
Esther Zijlstra

Vieze beestjes

In ons dagelijks werk komen we heel wat ‘vieze’ beestjes tegen (vooral onder de microscoop). We zijn misschien niet altijd zo dolenthousiast als Freek Vonk met larven in zijn been, wel kunnen we erg blij worden van een diagnose. Ook als dit te maken heeft met vieze beestjes…

Diesel is een pup uit Hongarije en hoest sinds een paar dagen. Regelmatig zien we hoestende honden en bij pups wordt dit vaak veroorzaakt door besmettelijke hondenhoest. Soms gaat dit gepaard met koorts en opgezette lymfeknopen. Dit leek bij Diesel ook het geval en hier werd een behandeling voor ingesteld. Een week later gaat het echter niet beter, het hoesten wordt zelfs erger. Tijd om verder te kijken!

We weten dat Diesel uit het buitenland komt en bij deze honden zien we vaker bepaalde infecties, waaronder een longworm infectie. Om erachter te komen of een hond dit heeft, onderzoeken we de ontlasting met de speciale Baermann techniek. En wat bleek, longwormen aanwezig! Gelukkig kunnen we dit goed behandelen met een aangepaste ontwormingskuur en Diesels hoest is gauw verdwenen.

Niet alleen honden uit het buitenland kunnen longworm krijgen, we zien het helaas ook steeds meer bij Nederlandse honden (en katten). Ze raken besmet door het eten van slakken waar larfjes van de longworm inzitten. De larfjes gaan vanuit de darmen via de lever en via het hart naar de longen. Mogelijk kunnen honden ook besmet raken door het eten van andere dieren, zoals kikkers en muizen, dus probeer dit te voorkomen. Daarnaast is het raadzaam om minstens 4x per jaar te ontwormen, zodat longwormen geen kans krijgen om hoestklachten te veroorzaken. Gelukkig is Diesel snel genezen van de nare hoest en kan hij weer lekker verder met spelen en ondeugend zijn!