Wie zoet is krijgt lekkers?

Geplaatst op Woensdag 13 juli 2011
Esther Zijlstra

Wie zoet is krijgt lekkers?

Mens en dier worden tijdens de feestdagen vaak extra verwend met lekkernijen. Met name honden willen wel eens een traktatie van tafel stelen. En ze zijn daarbij niet al te kieskeurig wanneer ze op een onbewaakt moment snel iets van tafel pakken. Koekjes worden met verpakking en al naar binnen geschrokt, soms wordt ook het stokje van de saté vrolijk mee doorgeslikt. Met alle gevolgen van dien.
Zodra Sinterklaas weer in het land is zien we ook de eerste honden die stiekem de chocoladeletter uit de schoen hebben opgepeuzeld. Wat veel mensen niet weten is dat chocolade zelfs in kleine hoeveelheden giftig is voor honden en katten. In ernstige gevallen kan het zelfs dodelijk zijn. Oorzaak hiervan is het stofje theobromine, dat aanwezig is in de cacao. Theobromine is een stof met een opwekkend effect bij mensen en dieren. Maar bij huisdieren (honden en katten) wordt deze stof heel langzaam afgebroken in het lichaam en is daardoor giftig. Het begint met braken en diarree, daarna spiertrillingen, onrust en hyperactief gedrag. Doordat theobromine ook op de hartspier werkt kan in zeer ernstige gevallen uiteindelijk coma en een hartstilstand optreden. Chocoladevergiftiging staat in de top 10 van meest voorkomende vergiftigingen bij de hond. Hoewel het net zo giftig is voor de kat, komt het bij katten veel minder voor. Katten zijn veel kieskeuriger met eten. Maar als uitzondering op de regel was er recent op de praktijk een kitten die smakelijk de boterham met hagelslag van het baasje had opgegeten!

Als u heeft gezien of het sterke vermoeden heeft dat uw hond of kat chocolade heeft gegeten is het belangrijk om zo snel mogelijk de dierenarts te bellen. Telefonisch kan er overlegd worden wat op dat moment de beste oplossing is. Is het minder dan 4 uur geleden en lijkt het erop dat het dier een giftige hoeveelheid chocolade heeft opgegeten, dan kan de dierenarts besluiten uw hond te laten braken. Op de praktijk krijgt uw hond dan een injectie waarmee braken wordt opgewekt. Dit zorgt ervoor dat de chocolade zo snel mogelijk uit de maag verdwijnt en niet meer door het lichaam kan worden opgenomen. In ernstigere gevallen kunnen we besluiten om de hond of kat op te nemen voor verdere behandeling. Maar de belangrijkste tip is ook hier weer;  voorkomen is beter dan genezen. Dus let ook tijdens de feestdagen goed op uw huisdier! Alvast hele fijne dagen gewenst namens ons hele team.