Rund

Bij DAC de Stellingwerven werken 9 rundveedierenartsen. Zij kunnen u helpen wanneer een koe ziek is, maar u ook terzijde staan als het gaat om bedrijfsbegeleiding.

Focus op preventie

De focus van ons werk verschuift: van diergeneeskunde naar preventieve diergeneeskunde. In samenwerking met veehouders proberen we de veestapel gezond te krijgen en te houden, en proberen we gezondheidsproblemen te voorkomen. Binnen ons team van rundveedierenartsen wordt voortdurend gewerkt aan verruiming van kennis, en gekeken naar de mogelijkheden om onze service uit te breiden. Zo beschikken wij over een eigen laboratorium voor melk- en mestonderzoek, worden er pens-ph metingen verricht, leverbiopten genomen en huisvestingsproblemen aangepakt. Hierin worden wij ondersteund door organisatie Vetvice, waardoor we ook op het gebied van stallenbouw en stalinrichting de meest recente kennis in huis hebben.

Onze behandelingen voor koeien

Naast onze preventieve behandelingen, verrichten wij natuurlijk ook diergeneeskundige handelingen wanneer een koe ziek is. Onze behandelingen bestaan onder andere uit:

  • Een vaccinatieprogramma
  • Begeleiding bij het kalveren
  • Behandeling van ziektes als Mastitis, BVD, Salmonella en Blauwtong

BGP/BBP

Veehouders die vijf of meer runderen houden, zijn verplicht om een overeenkomst te sluiten met een geborgde rundveedierenarts. Deze één-op-één overeenkomst moet door beide partijen ondertekend worden. Ook wordt de overeenkomst geregistreerd op Inforund. Deze overeenkomst blijft geldig tot één van beide partijen hem beëindigd.

Gezondheidsplan

Elke melkveehouder dient jaarlijks samen met de geborgde dierenarts een bedrijfsgezondheidsplan op te stellen, waar het bedrijfsbehandelplan ook onderdeel van is. Voor het opstellen van een nieuw plan zijn er een aantal gegevens van uw bedrijf nodig. Voorafgaand aan de afspraak met de rundveedierenarts kunt u deze lijst invullen. Beide plannen dienen jaarlijks te worden geupdate. Op VeeOnline (inloggen met uw Z-login gegevens) kunt u de plannen inzien. Maak hiervoor tijdig een afspraak met uw rundveedierenarts.

Check of uw bedrijf voldoet aan het KKM-protocol

Krijgt u binnenkort controle? Raadpleeg de checklist, zodat u goed voorbereid bent.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over onze behandelingen voor rundvee? Of wilt u een afspraak maken? U kunt ons bellen op telefoonnummer 0516-512642.

Uw dierenartsen voor rund

Sacha Plekkenpol
Folkert Mulder
Jeen Smit
Pyt Siderius
Bertjan Westerlaan
Janke Maat
Marloes ten Have
Paul Paternotte
Wytske Veenstra
Contact opnemen

Vragen?

Lees hier veel voorkomende vragen over koeien

Bekijk hier ons overzicht met veelgestelde vragen.

Heeft u een dringende vraag? En staat het antwoord er niet tussen? Aarzel dan niet, maar bel naar onderstaand nummer.

24/7 bereikbaar 0516 51 27 42

Wanneer krijg ik de uitslag van een bacteriologish melk onderzoek?

24 tot 48 uur na het inzetten van het onderzoek kunnen we u de uitslag en een bijbehorend advies geven.

Heb ik een één op één verklaring nodig met mijn dierenarts?

Bij het houden van vijf of meer runderen is een veehouder verplicht om een overeenkomst te sluiten met een geborgde rundvee dierenarts. De één op één overeenkomst moet ondertekend zijn door uzelf en door de betreffende dierenarts. De overeenkomst is tevens geregistreerd op Inforund en blijft geldig totdat één van beide partijen hem beëindigd.

Altijd op de hoogte

Onze laatste nieuwsberichten