Bij DAC de Stellingwerven werken 9 rundveedierenartsen. Zij kunnen u helpen wanneer een koe ziek is, maar u ook terzijde staan als het gaat om bedrijfsbegeleiding.
De focus van ons werk verschuift: van diergeneeskunde naar preventieve diergeneeskunde. In samenwerking met veehouders proberen we de veestapel gezond te krijgen en te houden, en proberen we gezondheidsproblemen te voorkomen. Binnen ons team van rundveedierenartsen wordt voortdurend gewerkt aan verruiming van kennis, en gekeken naar de mogelijkheden om onze service uit te breiden. Zo beschikken wij over een eigen laboratorium voor melk- en mestonderzoek, worden er pens-ph metingen verricht, leverbiopten genomen en huisvestingsproblemen aangepakt. Hierin worden wij ondersteund door organisatie Vetvice, waardoor we ook op het gebied van stallenbouw en stalinrichting de meest recente kennis in huis hebben.
Naast onze preventieve behandelingen, verrichten wij natuurlijk ook diergeneeskundige handelingen wanneer een koe ziek is. Onze behandelingen bestaan onder andere uit:
Veehouders die vijf of meer runderen houden, zijn verplicht om een overeenkomst te sluiten met een geborgde rundveedierenarts. Deze één-op-één overeenkomst moet door beide partijen (digitaal) ondertekend worden. Ook wordt de overeenkomst geregistreerd op Inforund. Deze overeenkomst blijft geldig tot één van beide partijen hem beëindigd.
Elke melkveehouder dient jaarlijks samen met de geborgde dierenarts een bedrijfsgezondheidsplan/koekompas op te stellen, waar het bedrijfsbehandelplan ook onderdeel van is. Voor het opstellen van een nieuw plan zijn er een aantal gegevens van uw bedrijf nodig. Voorafgaand aan de afspraak met de rundveedierenarts kunt u voor koekompas inloggen op zuivelplatform en het veehouders gedeelte invullen, voor het gezondheidsplan kunt u deze lijst invullen. Het koekompas/bgp dient jaarlijks te worden geupdate en moet (digitaal) ondertekend worden door veearts en veehouder. (Koekompas vindt u op zuivelplatform, bedrijfsgezondheidsplan vindt u op VeeOnline).
Krijgt u binnenkort controle? Raadpleeg de checklist, zodat u goed voorbereid bent.
Wilt u meer informatie over onze behandelingen voor rundvee? Of wilt u een afspraak maken? U kunt ons bellen op telefoonnummer 0516-512742.
Onze praktijk is aangesloten bij de Vereniging Kernpraktijken Rundvee (KPR). De KPR is een samenwerkingsverband van vijftien dierenartsenpraktijken op het gebied van rundvee.
De Vereniging Kernpraktijken Rundvee werkt aan een betere diergezondheid en een optimale bedrijfsvoering voor veehouder en dierenarts.
Door met meerdere praktijken samen te werken wordt kennis en expertise gebundeld. Deze kennis en kunde wordt ingezet om samen met de veehouders te werken aan een optimale bedrijfsvoering gericht op diergezondheid en dierenwelzijn.
Bekijk hier ons overzicht met veelgestelde vragen.
Heeft u een dringende vraag? En staat het antwoord er niet tussen? Aarzel dan niet, maar bel naar onderstaand nummer.
24 tot 48 uur na het inzetten van het onderzoek kunnen we u de uitslag en een bijbehorend advies geven.
Bij het houden van vijf of meer runderen is een veehouder verplicht om een overeenkomst te sluiten met een geborgde rundvee dierenarts. De één op één overeenkomst moet ondertekend zijn door uzelf en door de betreffende dierenarts. De overeenkomst is tevens geregistreerd op Inforund en blijft geldig totdat één van beide partijen hem beëindigd.
De zomer staat weer voor de deur. Dat betekent niet alleen mooi weer en lange dagen, maar ook een verhoogd risico op uierontstekingen ten gevolge van omgevingskiemen zoals E. Coli. Gedurende het zomerseizoen hebben uierontstekingen veroorzaakt door E.Coli de gewoonte heftiger te verlopen. Daarnaast neemt door de toenemende infectiedruk de kans op een verkeerd kwartier toe. Het is belangrijk om nu te beginnen met preventieve maatregelen
We ontkomen er helaas niet aan: de Officiële controle BGP.
Er zijn verschillende maagdarmwormen die problemen bij jongvee kunnen veroorzaken. De wormen veroorzaken schade aan de darmwand, waardoor voedingsstoffen en water verminderd kunnen worden opgenomen.
Pinkengriep is een verzamelnaam voor meerdere virussen en bacteriën, die luchtwegproblemen bij kalveren veroorzaken. Dit komt gedurende het hele jaar voor, maar met name de herfst en winter periode zijn, vanwege het weer en het opstallen van de dieren, een risicoperiode. Daarom willen wij dit graag extra bij u onder de aandacht brengen.